Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

13. listopada - Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Izvor: Unsplash
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

Na inicijativu Ujedinjenih naroda diljem svijeta 13. listopada obilježava se Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa. Svrha je promicanje potrebe smanjenja rizika od katastrofa, uključujući i prevenciju, ublažavanje i pripremu na svim razinama i uz aktivno sudjelovanje od osobne do nacionalne razine.

 

Do 2009. godine se dan smanjenja rizika od katastrofa obilježavao drugu srijedu u listopadu, a nakon 2009. godine je 13. listopada usvojen kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

 

Kao doprinos inicijativi i obilježavanju Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa je provedba projekta "ZAKLON, Zaštita od krize u lokalnim zajednicama" koju Lokalna akcijska grupa “More 249“ s partnerima Prijatelji Europe Općina Tisno, Hrvatski Crveni križ GDCK Vodice te Dobrovoljno vatrogasno društvo “Vodice“, provodi od 27. srpnja 2022. godine.

 

Projekt traje do 27. rujna 2023. godine i ima za cilj ojačati kapacitet udruga prijavitelja i partnera kroz edukaciju zaposlenika, članova i volontera za dobro upravljanje i održivi razvoj, prepoznavanje problema, postupanje i upravljanje u kriznim situacijama. Za provedbu projekta dodijeljena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 388.861,62 HRK. Sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) u iznosu od 58.329,24 HRK i Europskog socijalnog fonda (85%) u iznosu od 330.532,38 HRK.