Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

LAG “More 249“ završio provedbu projekta “Rural volunteers - Get in Action“

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U Šibeniku se od 2. rujna do 10. rujna 2021. godine održala razmjena mladih u okviru ERASMUS+ programa, a naziv ovogodišnjeg projekta bio je “Rural volunteers - Get in Action“. Lokalnoj akcijskoj grupi “More 249“ kao nositelju projekta, ovo je bio četvrti odobreni projekt u kojem je sudjelovalo 42 mladih iz Rumunjske, Turske, Portugala, Sjeverne Makedonije, Litve i Hrvatske.

 

Cilj projekta bio je omogućiti sudionicima da razumijevaju vrijednosti volonterskog rada u ruralnim područjima te da pri tome ostvare svoj osobni i profesionalni razvoj. Kroz neformalne metode učenja - poticajne vježbe, rad u timovima, igranje uloga, aktivnosti na otvorenom, mladi su unaprijedili svoje znanje engleskoga jezika, otkrivali nove kulture, raspoznali vrijednosti volonterizma u drugim zemljama te jačali vrijednosti kao što su solidarnost, demokracija, prijateljstvo. Provodeći razne aktivnosti, razvijali su i jačali strategije koje bi stvorile osjećaj zajedništva i pripadnosti istoj grupi/naselju/ruralnom kraju koji dijeli iste vrijednosti i omogućava povezanost većeg broja ruralnih naselja te u konačnici koje bi ruralna područja učinila privlačnijima za život.

 

Sudionici su svaki dan započinjali tzv. energizerima - vježbama za podizanje energije, a nakon čega bi uslijedile jutarnje i popodnevne aktivnosti na temu ruralnog razvoja i volonterizma - Let's hunt Šibenik - upoznavanje grada, rasprave na temu razvojnih strategija, dimenzije ruralnog razvoja, dobri primjeri volontiranja i njegovi benefiti, volonterske akcije, sportsko natjecanje.

 

Među provedenim aktivnostima ističu se volonterske akcije održane u naselju Gaćelezi, ruralnom dijelu Šibensko-kninske županije, a koje predstavljaju stvarne primjere promjena i stvaranja poticajnog okruženja.

 

Sudionici su kroz prvu volontersku akciju očistili dvije lokacije u Gaćelezima - na samom ulazu u mjesto uklonili su grmlje i draču te su očistili prostor oko lokve i bunara.

 

Kroz sljedeće volonterske akcije, obojali su metalna vrata i prozore mjesne prostorije u blizini autobusne stanice, posadili su cvijeće ispred crkve, obojali klupe i tobogan na dječjem igralištu u blizini lokve te rasvjetne stupove na prostoru balotane. Svi uređeni prostori vrlo su važni za stanovništvo naselja jer predstavljaju mjesta zajedništva i druženja. Kroz kreativnu radionicu izradili su kućice za ptice koje su poklonili stanovnicima naselja Gaćelezi. Volonterskim radom sudionici projekta obogatili su vlastito iskustvo, stekli osjećaj zadovoljstva i doprinosa lokalnoj zajednici te dokazali važnost volonterizma. Naposljetku, bili su dijelom sportskog natjecanja te odigrali nogometnu i košarkašku utakmicu sa stanovnicima naselja, a za kraj su se okušali i u balotama.

 

Posljednja dva dana provedbe projekta bila su posvećena kampanji na društvenim mrežama i izradi videa u kojem su prikazane provedene aktivnosti i radionice te zajednička druženja svih sudionika. Sudionicima projekta podijeljeni su Youthpass certifikati kojima se potvrđuje sudjelovanje u razmjeni mladih i provedbi projekta koji je dokazao da se zajedničkim djelovanjem može stvoriti pozitivno i poticajno ozračje i usmjerenje k aktivnostima kojima se stvara održiva budućnost za sve!

 

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su bili dijelom provedbe projekta “Rural volunteers - Get in Action“, a kako je bilo pogledajte na stranici www.lagmore249.hr, te Facebook stranici https://www.facebook.com/getrural/