Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Održan sastanak LAG-a „More 249“ s predstavnicima jedinica lokalne samouprave koje su u sastavu LAG-a

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U srijedu, 21. studenog 2018. održan je sastanak LAG-a „More 249“ kojem su prisustvovali predstavnici  jedinica lokalne samouprave koje su u sastavu LAG-a. Domaćin sastanka bio je Grad Vodice.

 

Na početku sastanka prisutne je pozdravila gradonačelnica grada Vodica, Nelka Tomić, te je riječ prepustila predsjedniku LAG-a, Miljenku Meštrovu.

 

Prisutnima su predstavljene aktivnosti LAG-a od animacije, održanih radionica, prijavljenih projekata do najvažnije aktivnosti, raspisivanja 1. LAG natječaja za T.O. 1.1.4. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Rezultat objavljenog natječaja su odobrene 6 projektne nositeljima projekta koji su ostvarili potporu, u ukupnom iznosu od 670.068,00 kn. Dobivenim sredstvima korisnici će modernizirati poljoprivredno gospodarstvo i unaprijediti svoje poslovanje. Nakon Odluke UO o odabiru projekata, LAG je podnio projektne prijave u sustav AGRONET, te je Agencija za plaćanje odradila administrativnu kontrolu. Dana 20. studenog Agencija je odabranim korisnicima izdala konačne odluke. Na LAG-u je zadatak da korisnicima u slijedećem razdoblju pomogne u pravilnoj provedbi te izvrši kontrolu na terenu.

 

Slijedeća aktivnost LAG-a je raspisivanje 2. LAG natječaja koji je namijenjen za prijavu projekata svih 7 jedinica lokalne samouprave. Predstavljene su smjernice LAG natječaja koji će se raspisati do kraja siječnja 2019. godine. Predstavnici lokalne samouprave su se  upoznali sa sufinanciranim iznosom sredstava, te imaju vremena da pripreme potrebnu dokumentaciju.

 

Na sastanku se prisutne upoznalo i sa organizacijom 3. Hrvatskog ruralnog parlamenta u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, a suorganizaciji LAG-a More 249 i Općine Tisno.  Organizira se svake dvije godine, a slijedeće godine će se održati u Tisnom, u periodu od 24. do 27. travnja. Ruralni parlament je događaj i proces, prilika za zajedničko promišljanje, traženje rješenja i raspravu svih onih koje povezuju želja, briga i odgovornost za budućnost  ruralnog područja.

 

Sa prisutnima se razgovaralo i o problematici prijava projekata na mjere iz Programa ruralnog razvoja. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Šibensko-kninska županija je na dnu po povlačenju sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu. Osim jedinica lokalne samouprave koje se javljaju na pojedine mjere, broj prijavljenih korisnika i odobrenih projekata na ostalo mjere ruralnog razvoja je jako malen. Po poznavanju prilika na terenu, zaključeno je da veliki broj poljoprivrednika ne zna za mogućnosti koje im se nude, a također znatan dio njih ne udovoljava kriterijima i uvjetima natječaja, te smatraju da natječaji pogoduju sredinama s velikim poljoprivrednim površinama, a područje Dalmacije je specifično. Prisutne se zamolilo da svi zajedno damo jači doprinos u animaciji i prikupljanja informacija o poljoprivrednicima na području LAG-a.

 

Na kraju sastanka prisutnima je upriličena mala zakuska uz neformalno druženje.