Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Održana 5. edukativna radionica Zeleni Bingo u okviru projekta Plava Eko-patrola!

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te Lokalne akcijske grupe „More 249“ i drugih partnera na projektu, u okviru „Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020., 16. svibnja 2020. godine održana je peta edukativna radionica za učenike od 5. do 8. razreda pod nazivom Zeleni Bingo!

 

S obzirom na nastalu situaciju i uslijed globalne pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID-19), peta edukativna radionica održana je kao kombinacija online edukativne radionice i samostalnog istraživanja djece-patrolaša u prirodi.

 

Ciljevi pete edukativne radionice su bili sljedeći: upoznati djecu s važnošću šuma i potaknuti ih na njihovu zaštitu i sadnju stabala; potaknuti djecu da borave u prirodi i istražuju njezinu raznolikost kao i na to da okolinu gledaju iz druge perspektive kako bi uvidjeli mogućnost primjene stvari i materijala u različite svrhe, ali i u različitim aktivnostima; naučiti djecu da se orijentiraju u prostoru, ali i izradi vlastitog kompasa; potaknuti djecu na istraživanje, praktičan rad, razumijevanje ekosustava i pojma „održivosti“; potaknuti na razmišljanje o povezanosti aktivnosti, pojava i živih bića u sustavu; razvijati fine motoričke sposobnosti te izražavati zahvalnost onome što nam priroda daje.

 

Provedbi pete edukativne radionice prethodilo je održavanje koordinacijskog sastanka s lokalnim koordinatorima na kojem su dogovorene sljedeće aktivnosti:

 

  1. Koliko stabala si zasadio?
  2. Zeleni Bingo
  3. Zeleni Bingo u primjeni
  4. Foto natječaj
  5. Izvlačenje dobitnika Zelenog Binga.

 

Provedbi prve aktivnosti prethodio je odabir jednog broja između 1 i 50, a odabrani broj predstavljao je broj zamišljenih stabala u šumi. Lokalni koordinator zbrojio je sve brojeve od 1 do 50 koje su djeca prethodno odabrala te im objasnio da su to zamišljena stabla koje je svatko od njih posadio, a koja su za 10 godina narasla i stvorila bogatu šumu. Koordinatori su na taj način i uz dodatno objašnjenje upoznali patrolaše s važnošću stabala i šuma.

 

drugoj aktivnosti, djeca-patrolaši pripremili su mobitel, blok, olovku te kutije za sakupljanje stvari označenih na Zelenom Bingu nakon čega su krenula na samostalno istraživanje u prirodu. Cilj aktivnosti bio je da sakupe označene stvari, upoznaju raznolikost prirode i osluškuju prirodu u kojoj su se našli.

 

trećoj aktivnosti djeca-patrolaši izrađivala su:     

                                           

- kompas uz pomoć vode, posudice, igle i lista

- ekosustav u staklenci od materijala koje su sakupili u prirodi

- male makete kukaca pomoću pronađenih objekata (lišća i grančica) te im iskazali zahvalnost kroz poruku/sliku/video koji su dostavili lokalnom koordinatoru.

 

Na kraju radionice svaki lokalni koordinator objasnio je svojoj grupi djece-patrolaša postupak Foto natječaja koji traje od 16. svibnja do 26. svibnja u 23:59 te izvlačio pobjednika Zelenog Binga na temelju prethodno odabranih brojeva. Izvlačenjem brojeva odabran je po jedan pobjednik Zelenog Binga iz svake škole koja sudjeluje u provedbi projekta Plava Eko-patrola.

 

Nakon provedenih aktivnosti, djeca-patrolaši zapisivali su svoja zapažanja i kritička promišljanja putem evaluacijskog obrasca u kojem su im bila postavljena pitanja vezana za provedbu same radionice – od toga kako su se osjećali nakon određene aktivnosti, koliko im se svidjela određena aktivnost, jesu li imali poteškoća s provedbom radionice i koje preporuke imaju vezane za provedbu radionice.

 

Jedan od važnijih aspekata provedene radionice jest činjenica da su i u virtualnom svijetu i u samostalnom istraživanju u prirodi, djeca-patrolaši uspjeli biti glavnim akterima aktivnosti te da su o njima promišljali kritički. Cilj radionice bio je da djeca-patrolaši shvate i razumijevaju važnost odgovornog ponašanja prema prirodi te da svojim djelovanjem kreiraju promjene i potaknu na razmišljanje i ostale stanovnike lokalne zajednice.

 

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

 

Čekaju nas još dvije edukativne radionice – Zar je more kiselo i Zajedno za čišći okoliš te zajednički izlet na Kornate!

 

Veselimo se svim nadolazećim edukativnim radionicama i aktivnostima unutar projekta, bile one u virtualnom svijetu ili ne! I, do tada nas pratite na web stranici “Plave Eko-patrole” i Facebook stranici “Plave Eko-patrole“.

 

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonaute i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.