Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Održana 6. edukativna radionica “Zajedno za čišći okoliš“

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te Lokalne akcijske grupe „More 249“ i drugih partnera na projektu, u okviru „Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020., 27. lipnja 2020. godine održana je šesta edukativna radionica za učenike od 5. do 8. razreda pod nazivom Zajedno za čišći okoliš!

 

Ciljevi šeste edukativne radionice su bili sljedeći: naučiti i primijeniti znanstvenu metodu prikupljanja podataka o otpadu; potaknuti na širenje znanja i aktiviranje sugrađana na ekološke aktivnosti i održiv životni stil; potaknuti na detektiranje problema, aktivno saniranje onečišćenja i pravilno adresiranje problema i mogućih rješenja; osvijestiti važnost cilja, grupe i njezine veličine u adresiranju i rješavanju problema.

 

Provedbi šeste edukativne radionice prethodilo je održavanje koordinacijskog sastanka s lokalnim koordinatorima na kojem su dogovorene sljedeće aktivnosti:

  1. Poziv na foto natječaj
  2. Metoda transekta i skupljanje otpada
  3. Što sadrži želudac kita?
  4. Educiraj se, pokreni se i patroliraj!
  5. Ali to nije sve.

 

Radionica Zajedno za čišći okoliš odvijala se na obližnjim otocima na području sedam osnovnih škola uključenih u provedbu projekta te su lokalni koordinatori prije provedbe edukativne radionice dogovorili i organizirali najam plovila i lokaciju čišćenja te obavijestili lokalno komunalno poduzeće o akciji i dogovorili preuzimanje otpada.

Djeca-patrolaši su prije provedbe edukativne radionice istražili podatke o onečišćenju mora i napravili svojevrsne „ulaznice za brod“ te animirali roditelje da sudjeluju u posljednjoj aktivnosti radionice kako bi joj i sami dali doprinos.

 

Poziv na foto natječaj – lokalni koordinatori su djecu-patrolaše pozvali na daljnje sudjelovanje u Foto natječaju te ih se potaknulo da „na licu mjesta“ slikaju neke fotografije s kojima bi mogli sudjelovati u foto natječaju.

 

Metoda transekta i skupljanje otpada – nakon dolaska na otok Prvić Šepurinu, patrolaši su prionuli akciji čišćenja otoka putem metode transekta od 10 m duljine i 2 m širine na kojem su skupljali i popisivali otpad.

 

Što sadrži želudac kita? – energizer koji je patrolašima dokazao kako plavetni kit ne bira koja čestica je plankton, a koja mikroplastika te da je potrebno učiniti sve da plastika više ne bude u moru.

 

Educiraj se, pokreni se i patroliraj! – nakon povratka u Vodice patrolaši su informirali roditelje koji su ih dočekali o aktivnostima i novostečenim znanjima te ih pozvali da napišu svoje komentare na postavljena pitanja te ih ubace u tzv. Eko-grintalicu.

 

Ali to nije sve – patrolaši su napisali sadržaj e-maila i dopis koji će s lokalnim koordinatorima uputiti na e-mail adrese u svojoj lokalnoj zajednici kako bi obavijestili o provedenoj akciji i istaknuli svoja razmišljanja o načinu na koji se otpad treba zbrinjavati i kako riješiti poteškoće koje se javljaju s otpadom.

 

Djeca-patrolaši su i dalje ostali glavnim akterima aktivnosti edukativne radionice što je pridonijelo činjenici da su razumjeli važnost odgovornog ponašanja prema prirodi i da su svojim djelovanjem utjecali na kreiranje promjena i potaknuli na razmišljanje i sugrađane.

 

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

 

Čeka nas još jedna edukativna radionica pod nazivom Zar je more kiselo  te zajednički izlet na Kornate! Edukativna radionica i zajednički izlet provest će se na početku školske godine 2020./2021. poradi COVID-19. Do tada nas pratite na web stranici “Plave Eko-patrole” i Facebook stranici “Plave Eko-patrole .