Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Održana treća edukativna radionica za učenike sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije u okviru pilot provedbe projekta „Plava Eko-patrola“

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te Lokalne akcijske grupe „More 249“ i drugih partnera na projektu, u sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije u okviru „Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020., održana je treća edukativna radionica za učenike od 5. do 8. razreda.

 

U svakoj od sedam škola, oformila se grupa od 20 djece-patrolaša koji s lokalnim koordinatorom provode aktivnosti „Plave Eko-patrole“. Danas, 7. ožujka 2020. godine, održana je treća edukativna radionica pod nazivom „Hrana i održivost“. Lokalni koordinatori su s djecom-patrolašima proveli aktivnosti unutar navedene radionice, a cilj današnje radionice bio je potaknuti na razmišljanja van okvira, kao i na istraživanje odgovora, potaknuti na razmišljanje o dugoročnim posljedicama nekog djelovanja, potaknuti na timski rad i kreativnost, osvijestiti činjenicu da se velika količina hrane baca, da se resursi nepravilno raspodjeljuju te da je potrebno djelovati po principima održivog razvoja, potaknuti na pomno planiranje aktivnosti i djelovanje u skladu s njima te potaknuti na kupnju lokalnih proizvoda.

 

Učenici su se upoznali s principima održivog razvoja kroz neformalne metode učenja i iskustveno učenje – kotač posljedica, teambuilding igru, digitalne materijale, medijsku pismenost, križaljke, tzv. aktivnost dan-noć u vrtu (istaknuta je važnost raznolikosti voća i povrća u vrtu), intervjuiranje građana te školica pantomime. Nakon pojedine aktivnosti djeca-patrolaši razgovarali su o provedenoj aktivnosti, razmjenjivali svoja zapažanja te kritički promišljali čime su nastavili biti aktivnim sudionikom radionice.

 

Svakom radionicom djeca postaju svjesniji svojih mogućnosti, ali i proaktivniji te se povećava mogućnost da budu aktivni sudionici u kreiranju promjena u svojoj lokalnoj zajednici. Jačanjem vlastitih kompetencija bit će u mogućnosti surađivati i zajednički djelovati u pitanjima održivog razvoja na lokalnoj razini – odgovorno se ponašati prema prirodi te razvijati osjećaj pripadnosti grupi koja pozitivno utječe na svoju zajednicu i zajedničke resurse.

 

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

 

Čekaju nas još edukativne radionice pod sljedećim nazivima – Zar je more kiselo, Zeleno i plavo, eRRRRRRRiziraj se!, Zajedno za čišći okoliš i zajednički izlet na Kornate u lipnju 2020. godine! Veselimo se nadolazećim edukativnim radionicama, a do tada nas pratite na web i Facebook stranici „Plave Eko-patrole“, https://ekopatrola.org/https://web.facebook.com/plavapatrola/ .

 

 

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonaute i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.