Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Održana završna konferencija i objavljen video uradak projekta Plava Eko-patrola

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te partnera na projektu, Općine Murter-Kornati, Osnovne škole Murterski škoji-Murter i Lokalne akcijske grupe „More 249“, 24. ožujka 2021. godine u Osnovnoj školi Murterski škoji u Murteru održana je završna konferencija projekta „Plava Eko-patrola – vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije namijenjen osnovnim školama“.

 

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici djece-patrolaša iz osnovnih škola koje su sudjelovale u provedbi projekta (OŠ Brodarica, OŠ Murterski škoji-Murter, OŠ Pirovac, OŠ Primošten, OŠ Rogoznica, OŠ Vjekoslav Kaleb-Tisno i OŠ Vodice), lokalni koordinatori koji su vodili djecu-patrolaše kroz edukativne radionice, ravnatelji uključenih škola te predstavnici roditelja i volontera na projektu. Uz njih, na završnoj konferenciji sudjelovali su i predstavnici nositelja i partnera na projektu.

 

Voditeljica projekta, Ivana Marin pozdravila je okupljene, zahvalila se svima na dolasku te ukratko istaknula glavne rezultate projekta i pozvala na predstavljanje kratkog VIDEO URATKA/FILMA kao presjeka čitavog projekta. Nakon pogledanog video uratka, Luka Ježina kao predstavnik Općine Murter-Kornati i Ivana Finka, ravnateljica OŠ Murterski škoji, istaknuli su značaj projekta Plava Eko-patrola, važnost obnovljenog Edukacijskog centra, važnost povezanosti, održivosti i osviještenosti djece-patrolaša za čitavu zajednicu i Šibensko-kninsku županiju. Nakon partnera na projektu, okupljenima se obratio Krešimir Crljen, lokalni koordinator OŠ Primošten koji je podijelio svoje iskustvo o provedbi projekta, naglasio oduševljenost djece s projektom te istaknuo njihovo željno iščekivanje za nastavkom aktivnosti opisanih u priručniku „Plava Eko-patrola“. Potom su voditeljica Ivana Marin i koordinatorica projekta, Mirta Srdarev, lokalnim koordinatorima i koautorima priručnika svečano uručile primjerak „Plave Eko-patrole - priručnika za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj“ kao jednog od glavnih rezultata projekta.

 

Koordinatorica projekta, Mirta Srdarev rekla je par rečenica o posljednjoj podaktivnosti, Frendovskoj klupi koja je održana u sedam osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji u suradnji s udrugom Laboratorij zabave te pozvala djecu-patrolaše da zajednički oslikaju posljednju, osmu klupu koja će stajati ispred „Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije“, obnovljenog i adaptiranog kroz projekt. Frendovska klupa, postavljena u svakoj od sedam škola, služit će kao stalni podsjetnik na projekt i važnost njegove održivosti.

 

Za kraj su voditeljica projekta Ivana Marin i koordinatorica projekta Mirta Srdarev naglasile kako je ovo samo formalni završetak projekta "Plava Eko patrola" te kako je 500 tiskanih primjeraka priručnika "Plave Eko-patrole" podijeljeno od Dubrovnika do Istre i da vjeruju da će Priručnik pružiti dobar primjer za pokretanje edukacijskog programa Plave Eko-patrole i tako potaknuti ponajprije djecu, a posredno i odrasle na zaštitu prirode i okoliša te djelovanje po principima održivoga razvoja.

 

U konačnici, prisutni su pozvani na kratko druženje i zakusku uz poštivanje epidemioloških mjera i razmjenu svih znanja i iskustava stečenih kroz provedbu projekta s ciljem da projekt i njegove aktivnosti budu održive i nakon 31. ožujka 2021. godine.

 

 

VIDEO URADAK PROJEKTA PLAVA EKO-PATROLA DOSTUPAN OVDJE.

 

 

Projekt Plava Eko-patrola započeo je 1. lipnja 2019. i trajao 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.