Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Održana završna konferencija projekta "DOMAĆE U VRTIĆE"

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Dana 16. veljače 2023. održana je završna konferencija u okviru projekta „Domaće u vrtiće“, međuteritorijalnog projekta suradnje između četiri LAG-a s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije: LAG „Laura“, LAG „Bura“, LAG „More 249“ i LAG „Krka“.

 

Svrha projekta je stvaranje preduvjeta za uvođenje novih namirnica i povećanje potrošnje proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u dječjim vrtićima. Specifični cilj projekta je povećanje važnosti zdrave prehrane od najranije dobi te jačanje osviještenosti i uključivanja sezonskih i lokalnih namirnica u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama kroz promociju lokalnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

 

Zajednička aktivnost svih partnera na projektu bila je izrada studije o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenja novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u predškolske odgojno-obrazovne ustanove. Uz izradu studije, projektom su se realizirale edukativne kulinarske radionice za kuharsko osoblje vrtića te se izradila dječja kuharica. Za predstavnike OPG-ova organizirale su se aktivnosti informiranja i povezivanja kako bi poljoprivrednici stekli znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog poslovanja i povećanje konkurentnosti. Provedbu projekta pratile su i promotivne aktivnosti koje su uključivale izradu edukativno-promotivnih materijala te animiranog i promotivnih videa.

 

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici dječjih vrtića uključenih u projekt, poljoprivrednici, predstavnici javnih institucija i privatnog sektora te ostali zainteresirani građani.

 

„Ovo nije kraj projekta – čeka nas naporan rad kako bi rezultate projekta pretočili u djelo i na taj način potaknuli promjenu u našoj lokalnoj zajednici. I dalje ćemo poticati i nastojati da se ostvare kratki lanci opskrbe između poljoprivrednika i vrtića na našem području. Smatramo kako već i s jednim domaćim, lokalno uzgojenim proizvodom koji će se naći na meniju vrtića, pokrećemo kotač promjena  “ – poručila je za kraj Meri Krnić, voditeljica „Lag-a More 249“.

 

Nakon službenog dijela konferencije sudionici su nastavili s umrežavanjem svih dionika uz neformalan razgovor i zakusku, a kako nam je bilo pogledajte u galeriji.

 

Studija o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenju novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u predškolske odgojno-obrazovne ustanove u sklopu projekta „Domaće u vrtiće“ 

 

Kuharica Domaće u Vrtiće:  KUHARICA

 

Animirani video uradak: OVDJE

Promotivni video: OVDJE