Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Oznaka „Mlijeko s hrvatskih farmi“ jamči sljedivost „od polja do stola“

Izvor: Unsplash
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

Nastavno na zahtjev uzgajivača goveda u Hrvatskoj o potrebi pojašnjenja informacija o porijeklu ili informacija s neobvezujućih oznaka kvalitete za mlijeko, Ministarstvo poljoprivrede daje pojašnjenje informacija s pojedinih oznaka.

 

„Mlijeko s hrvatskih farmi“ označava mlijeko koje je proizvedeno na mliječnoj farmi u Republici Hrvatskoj i prerađeno u hrvatskoj prehrambenoj industriji.„Hrvatski proizvod“ označava mlijeko koje može biti proizvedeno na mliječnoj farmi u zemlji ili inozemstvu, a prerađeno je u hrvatskoj prehrambenoj industriji.Sukladno preuzetoj pravnoj stečevini, ukoliko je zemlja podrijetla glavnog sastojka proizvoda različita od mjesta nastanka konačnog proizvoda, odnosno prerade, obvezujuće je na pakiranju navesti i zemlju podrijetla glavnog sastojka. Iz toga razloga moguće je da uz „Hrvatski proizvod“, „Proizvedeno u Hrvatskoj“ itd., bude navedeno i „Zemlja podrijetla: EU“ ili neka treća zemlja.


IZ MP-A napominju, kako to za mlijeko koje ima oznaku Mlijeko s hrvatskih farmi nije moguće, jer ovo je oznaka koja jamči i podrijetlo glavnog sastojka i mjesto nastanka konačnog proizvoda, odnosno prerade.

 

 

Izvor: https://poljoprivreda.gov.hr/