Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju: OBRT VINARIJA BIRIN

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U cilju prezentacije OPG-a i obrta koji su ostvarili potporu na LAG natječajima, u narednim tjednima predstavljat ćemo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan s osobitim zadovoljstvom predstavljamo korisnika OBRT VINARIJA BIRIN, člana LAG-a koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava identičnom nacionalnom 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

 

Obitelj Birin generacijama se bavi vinovom lozom i maslinama − kulturama tipičnim za vodički kraj. Obrt Vinarija Birin osnovan je 2002. godine, a ljubav, tradicija i kultura prema vinu u obitelji prenose se generacijama. Sjedište obrta je u Vodicama, a raspolaže s 1,60 hektara poljoprivredne površine koja se odnosi na grožđa za kvalitetna vina.

 

S obzirom na to da su u vodičkom kraju površine koje su se nekad obrađivale najviše obuhvaćale vinograde iz kojih je dolazila kvalitetna sirovina, ali bez izvlačenja maksimalnog potencijala, obitelj Birin odlučila je nastaviti tradiciju bavljenja vinogradarstvom i proizvoditi izvrsna i kvalitetna vina. Vlasnik obrta Vinarije Birin upisanog u Upisnik poljoprivrednika od 2012. godine je Nikola Birin, mladi diplomirani inženjer agronomije koji za cilj ima podizanje kvalitete vina koristeći stečena znanja i modernu tehnologiju, kako u vinogradarstvu, tako i u podrumarstvu. Obrt je paralelno sadio nove vinograde i gradio novu vinariju koja je zadovoljila uvjete za proizvodnju visoko kvalitetnih vina što su prepoznali kupci i partneri Vinarije. Danas Vinarija u proizvodnji ima šest etiketa ukupne proizvodnje 20 000 litara godišnje, a iz kojih izlazi oko 25 000 butelja vina debit (lepršavo vino slamnato žute boje srednjeg tijela i intenziteta), maraština (vino punijeg tijela, kompleksnije arome), maraština akacija (vino ozbiljnih aroma koje izlazi na tržište nakon 3 godine, a odležava u drvenoj bačvi od akacije), babić (vino srednjeg tijela ne pretjeranih tanina, pitko za svaku priliku), cabernet sauvignon & syrah (vino ozbiljnih zrelih aroma bobičastog voća i tamne boje koje izlazi na tržište nakon 5 godina) i rose (odlikuje nježno rozom bojom te bogatim voćnim aromama i cvjetnim mirisima).

 

Na županijskoj razini vina Birin osvajaju nagrade za najbolja vina pa tako ima medalju za najbolje ocijenjen debit i rose te  srebrnu plaketu u kategoriji bijela buteljirana vina i to za vino maraština. Od Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Vinariji Birin dodijeljeno je priznanje za doprinos eno-gastro ponudi izvrsnim vrstama autohtonih vina.

 

U radu obrta Vinarija Birin uključeni su svi članovi obitelji koji svojim predanim radom i trudom nastoje poboljšati cjelokupnu ponudu vina na području Šibensko-kninske županije te tako konkurirati na bogatom tržištu vina. Vinarija s ciljem promocije sudjeluje na raznim sajmovima od kojih se ističu onaj u Zagrebu, Splitu i Zadru, a na kojima promidžbom svojih visoko kvalitetnih vina postaju prepoznati na vinskoj karti Hrvatske. U sklopu Vinarije nalazi se i kušaonica otvorena za sve zainteresirane za autohtone sorte u ovom dijelu Šibensko-kninske županije i Dalmacije. Kušaonica je sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma kojeg je Vinarija Birin prijavila uz pomoć LAG-a. Posjetom kušaonici posjetitelji mogu uživati u vrhunskom vinu, ali se i upoznati s načinom proizvodnje te saznati više o autohtonim namirnicama s vodičkih polja i značenju suživota s prirodom.

 

Vinarija Birin prijavom na natječaje i nabavom nove opreme te osiguravanjem moderne tehnologije utječe na stalno podizanje kvalitete vina i osigurava kapacitete prerade i uvjete tehnološkog razvoja. Unaprjeđenje rada i ubrzanje procesa poslovanja osigurala je i odobrena potpora na LAG natječaju za TO 1.1.3. Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava u kolovozu 2019. godine. Odobrenim sredstvima nabavljena sljedeća mehanizacija i oprema: polovni traktor, nova bočna freza i novi malčer koji omogućavaju bolju efikasnost u poslovanju i brži proces rada.

 

Iz Vinarije Birin poručuju: „Zahvaljujemo LAG-u „More 249“ na potpori od početka do kraja realizacije projekta i na mogućnosti da se proizvodnja visoko kvalitetnih vina poboljša nabavom poljoprivredne mehanizacije. Cilj nam je daljnjim apliciranjem na natječaje jačati našu proizvodnju i prepoznatost na vinskoj karti Hrvatske.“