Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG Natječaju: OPG Crljenak

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima, u narednim tjednima predstavljat ćemo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG Crljenak koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava identičnom nacionalnom 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

 

OPG Crljenak sa sjedištem u Vodicama nalazi se u Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od siječnja 2003. godine. Nositelj OPG-a je Ivica Crljenak koji je po struci inženjer elektrotehnike, a poljoprivredom se bavi cijeli život i svoje je znanje nadograđivao kroz brojne tečajeve za poljoprivrednu proizvodnju: tečaj za maslinara, pčelara, završio je osnovnu izobrazbu o održivoj uporabi pesticida te veliku pažnju posvećuje području ekološke proizvodnje. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obiluje poljoprivrednim površinama na vodičkom području, a koje se u najvećoj mjeri odnose na masline za proizvodnju ulja te u manjoj mjeri na koštičavo voće, lupinasto voće – bademe.

 

OPG se od 2017. godine bavi uzgojem pčela i proizvodnjom meda, a prijavom na LAG Natječaj korisnik je ostvario i povećanje podizanjem nasada smokava. Osim toga, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo upisano je u Upisnik ekoloških subjekata od 2012. godine s maslinama i mješovitim voćem te će tome pridodati i smokve. Ekološka proizvodnja za cilj ima očuvanje biološke raznolikosti i očuvanje okoliša te su sve aktivnosti navedene kroz prijavu na LAG Natječaju i usmjerene na ekološku proizvodnju.

 

OPG Crljenak 2019. godine prijavljuje se na LAG Natječaj s ciljem modernizacije i unapređenja procesa rada i poslovanja te s ciljem povećanja proizvodnog kapaciteta. S obzirom na to da u proizvodnji najviše sudjeluje s maslinama i maslinovim uljem, kroz projekt se uredila prostorija za čuvanje i punjenje maslinovog ulja kako bi se poboljšalo njegovo skladištenje, a time i sama kvaliteta ulja. Od mehanizacije i opreme nabavljen je novi motokultivator te novi akumulatorski tresač-berač maslina s ciljem modernizacije i unaprjeđenja procesa rada: brža i efikasnija obrada tla. Što se tiče cilja povećanja proizvodnog kapaciteta, on se ostvario podizanjem novih nasada smokava, a za koje se i nabavila sušara. Smokva kao visokoenergetsko voće s velikim postotkom suhe tvari i minerala vrlo je važan i kvalitetan nutritivni proizvod, a upravo sušara omogućava da se smokva koju je teško sačuvati u svježem stanju, osuši i skladišti na pravilan način i tako konzumira duže – dobivanjem kvalitetnijeg proizvoda, poboljšat će se i mogućnost većeg konkuriranja na domaćem tržištu. 

 

Zanimljivost na OPG-u je i legalizirana bušotina koja olakšava rad na poljoprivrednim površinama i navodnjavanje nasada jer najveći rizik su upravo vremenske neprilike (suše) i zapuštena polja te prijetnja od požara.

 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obrađuje kulture na područjima koje gravitiraju Gradu Vodicama – poznatom turističkom središtu koje je vrlo dobro povezano s državnim i lokalnim prometnicama te korisnik nema problema s prodajom poljoprivrednih proizvoda koje u najvećoj mjeri prodaje na kućnom pragu.

 

Za Nositelja OPG-a, Ivicu Crljenka, bavljenje poljoprivredom predstavlja izazov, zanimanje za nove kulture, nastavak tradicije te stalno učenje. U najvećoj mjeri to su mu pokazale pčele. „Zahvaljujući sredstvima na LAG Natječaju nabavio sam novu mehanizaciju i opremu te uredio prostoriju za skladištenje ulja koja je vrlo bitna kako bi kvaliteta ulja bila još veća! Sušara je izazov, nabavljena je i preostaje nam vidjeti kakav ćemo proizvod dobiti. Nadamo se da će se svi zacrtani ciljevi ostvariti i da ćemo biti zadovoljni s rezultatima“ – poručuju s OPG-a!

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249