Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju - OPG DRAGAN STORIĆ

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima u narednim tjednima predstavljat ćemo poljoprivredna gospodarstva koja su uspješno završila svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog OPG-a je zatražena suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG DRAGAN STORIĆ koji je odobren na 1. LAG natječaju u kolovozu 2018. za TO 1.1.4. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava koji je identičan nacionalnom 6.3.1 .

 

 

Nositelj OPG-a Dragan Storić je umirovljenik koji je zadovoljstvo pronašao u poljoprivredi koja je već više od stoljeća u tradiciji njegove obitelji. Kako on sam kaže „Kada se čovjeku zemlja i maslina uvuku pod kožu i s njima se rodiš, povratak korijenima zapravo je očekivan“. Dragan ne posjeduje formalno poljoprivredno obrazovanje, međutim želja i motiviranost za održavanjem svoje djedovine gura ga naprijed.

 

Sjedište i proizvodnja OPG-a nalaze se u Čistoj Velikoj, a osnovna proizvodnja OPG-a su masline za proizvodnju ulja, bajami te nešto manje vinograd.

Život dalmatinskog težaka i uzgoj poljoprivrednih kultura oduvijek je bio težak, ali je danas zahvaljujući modernih tehnologijama i suvremenoj mehanizaciji uveliko olakšan. Krški teren je čvrst, surov, teško i sporo se mijenja, ali ljudi su uvijek pronalazili način da ga barem djelomično ukrote. Najznačajnija poljoprivredna kultura na kršu je upravo maslina - otporna na sušu te uglavnom bez ikakvog navodnjavanja preživljava i najgore uvjete.

Maslina uglavnom nikad nije bila sama, uvijek je živjela u simbiozi s drugim biljkama pa su se u njenom okruženju najčešće pronalazile smokve, trešnje, vinova loza, ali i badem.

Badem predstavlja cijenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, mineralne i aromatske tvari te vitamine. Smatra se da dalmatinska klima uz odgovarajuće navodnjavanje, povećava plodnost bajama i do 40 posto. Draganov nasad badema ima 5 godina, a na punu plodnost treba se čekati i do osam godina.

 

Jedna od zanimljivosti jest da je Badem (lat. Prunus amygdalus) drvenasta biljka iz porodice ružovki (lat. Rosaceae), a plodovi koje rađa se unatoč uvriježenom mišljenju ne ubrajaju u orašaste plodove, već koštuničavo voće. Tako je badem srodnik šljive, višnje, marelice i breskve.

 

OPG Dragan Storić upisan je u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava 2015. godine te ima ekonomsku veličinu 5.266,60 EUR-a. Dragan je jedini član, ali mu u svim poslovima pomaže cjelokupna obitelj. Površina koju OPG ima upisanu u ARKOD-u iznosi 3,32ha od toga prevladavaju masline sa 1,52ha, slijede bajami 0,75ha, vinograd 0,23ha, dok se dvije parcele nalaze u statusu ugara (0,7ha), a na jednoj manjoj parceli (0,12ha) uzgaja se povrće za vlastite potrebe.

 

Dobivena sredstva na LAG natječaju Dragan je uložio u kupnju opreme i mehanizacije: novi motokultivator, polovni voćarsko-vinogradarski traktor, traktorsku frezu te poboljšanje i kvalitetu  mješovitog trajnog nasada.

Površina mješovitog trajnog nasada, odnosno parcela zvana "oko kuće" zahvatom melioracije krša je isfrezana; prostor između voćaka i maslina koji je neiskorišten, mljevenjem kamena doveden je do supstrata sličnom tlu. Masline i bajami koji su zasađeni na toj parceli sađeni su na način da su se kopale rupe, a teren između stabala je ostao nekultiviran, a sada se taj prostor kultivirao. U dogledno vrijeme Dragan ima u planu posaditi još sadnica bajama, te na taj način iz hobista prijeći u profesionalne poljoprivrednike i ostvariti dodatne prihode.

 

„Osobno sam vrlo zadovoljan Vašim radom i požrtvovnošću da sam uspješno završio projekt. Sada mi je mnogo lakše izvršavati radne obaveze prema OPG-u. Poboljšani su mi uvjeti rada na određenim parcelama, jer sad imam nove radne strojeve za obrađivanje zemljišta. Ja na svojem OPG-u posjedujem oko 300 stabala maslina, 200-tinjak stabala mladih sadnica bajama i drugih voćki te nekoliko oranica.  Zahvaljujem LAG-u „MORE 249“ na izuzetnoj suradnji i što su prepoznali moj projekt i odobrili ga kroz mjeru 19.2.1.“- poručio je Dragan na kraju svojeg projekta.