Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju: OPG Jonjić Hrvoje

Izvor: privatan album: Hrvoje Jonjić
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a, obrta i firmi koje su ostvarile potporu na LAG natječajima, predstavljamo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG JONJIĆ HRVOJE koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. „Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ identičnom nacionalnom 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

 

OPG JONJIĆ HRVOJE sjedište ima u Vodicama, dok je lokacija ulaganja u Tribunju, predio Poljica. Upisan je u Upisnik poljoprivrednika od siječnja 2015. godine.

 

OPG raspolaže s jednim hektrom površine, od čega je 0,57 ha obradivo, a zasađene su većinom masline (oko 70 stabala) te nekoliko stabala trešanja, badema, oraha i smokava. Ostala površina je pod suhozidima, a zanimljivost OPG-a su i dvije bunje. Od 2019. godine obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano je za uzgoj jaja i mesa od peradi te u uzgoju ima 80 pilića u tovu te 125 kokoši nesilica. U sklopu OPG-a je i povrtnjak te vrt s mediteranskim biljem, uglavnom za vlastite potrebe.

 

Nositelj OPG-a je Hrvoje Jonjić koji je nakon završene srednje ekonomske škole radio u obiteljskoj tvrtci te tako stekao iskustvo u organizaciji i upravljanju poslovima. Zanimanje za poljoprivredu usmjerilo ga je i na edukaciju za održivu upotrebu pesticida. U konačnici, sve više se usmjerava na poljoprivrednu proizvodnju i 2015. godine otvara obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kojem se u potpunosti i posvećuje.

 

Kako bi unaprijedio vlastito poslovanje, OPG Jonjić Hrvoje prijavljuje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na LAG natječaj te je predmet prijavljenog, odobrenog i završenog projekta “Jonjić Eko“, kupnja mehanizacije i strojnih alata, dobava i montaža solara, istraživanje i bušenje bunara, edukacija u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji te ulazak u upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji. Projektom se ostvario cilj modernizacija i/ili unapređenje procesa rada i poslovanja, a time i dugoročna održivost i profitabilnost OPG-a.

 

Poljoprivredna mehanizacija i oprema olakšat će i ubrzati obavljanje poslova što će rezultirati povećanjem ukupne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda. Bušenje bunara osiguralo je dovod vode za masline, čime se izbjegla opasnost od gubitka uroda u vrijeme suše te su se u konačnici smanjili troškovi za dovoz vode cisternama. Osim toga, ugradnja solara ostvarila je proizvodnju električne energije za potrebe OPG-a. Aktivnostima ostvarenima kroz provedbu projekta, OPG je osigurao uvjete za ostvarivanje optimalnih prinosa uz ekološku proizvodnju i brigu za očuvanje okoliša.

 

Kao jedna od aktivnosti u okviru provedbe projekta bila je i edukacija nositelja OPG-a pod nazivom „Ekološki uzgoj 2021“. Dodatnom edukacijom nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva širi svoje mogućnosti i stječe potrebna znanja i vještine za usklađivanje ekološke proizvodnje s propisima. Sve ovo navedeno omogućilo mu je i ulazak u Upisnik subjekata u ekološkoj poljoprivredi.

 

OPG Jonjić Hrvoje odlučuje se na prelazak na ekološku proizvodnju zbog povećane potražnje za zdravim i ekološkim proizvodima čime postaje dobar primjer prakse u pogledu podizanja ekološke svijesti.

 

U konačnici, realizacija projekta omogućila je profitabilnost i održivost OPG-a. Najveći potencijal za plasman proizvoda je turizam, ali osim turista, proizvode kupuje i lokalno stanovništvo kroz direktnu prodaju.

 

Što se tiče vlastitog iskustva rada na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i provedbe LAG Natječaja, nositelj OPG-a ističe "kako će provedba aktivnosti iz poslovnog plana olakšati rad na OPG-u, kao i povećati konkurentnost na tržištu, osobito u pogledu ekološke proizvodnje i proizvoda. Zahvaljujemo LAG-u “More 249“ na pruženoj mogućnosti!“.

 

 

Izvor: privatan album: Hrvoje Jonjić
Izvor: privatan album: Hrvoje Jonjić