Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG Natječaju: OPG Lovrić Marija

Izvor: OPG Lovrić Marija
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima u narednim tjednima predstavljat ćemo poljoprivredna gospodarstva koja su uspješno završila svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog OPG-a je zatražena suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG Lovrić Marija koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. "Razvoj i unapređenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava" koji je identičan nacionalnom 6.3.1 .

 

OPG Lovrić Marija sa sjedištem u Murter nalazi se u Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od listopada 2009. godine. Gospodarstvo raspolaže s 1,60 ha poljoprivredne površine maslina za proizvodnju ulja, a koje se većim dijelom nalaze na otoku Kornatu.

 

Nositelj OPG-a je Marija Lovrić koja je u mirovini, a najveći dio svog radnog vijeka provela je radeći u ugostiteljstvu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nema članova, međutim cijela obitelj pomaže u poslovima na gospodarstvu koji se obavljaju s mnogo ljubavi, posvećenosti te poštivanja prema nasljedstvu koje je i materijalna i nematerijalna baština.

 

Na poljoprivrednom zemljištu nalazi se oko 180 maslina koje daju preko 340 litara ulja godišnje. Puni kapacitet maslina koje se obrađuju nije u potpunosti iskorišten te se OPG Lovrić Marija prijavljuje na LAG Natječaj kako bi se modernizirao i unaprijedio proces rada i poslovanja, odnosno kako bi se modernizirala maslinarska proizvodnja. Poslovi u maslinicima su se do sada obrađivali ručno, ali kupljena oprema i mehanizacija omogućit će da se proces rada i poslovanja ubrza i poboljša pa je tako kupljen mali voćarsko-vinogradarski traktor te prikolica, sjeckalica za grane te akumulatorski tresač maslina. Navedenom opremom i mehanizacijom ubrzat će se proces između berbe i prerade što je vrlo bitno u proizvodnji visoko kvalitetnog maslinovog ulja.

 

Visoko kvalitetno maslinovo ulje od iznimne je važnosti za ljudsko zdravlje i ulaganje u njegovu kvalitetu može samo poboljšati mogućnost konkuriranja na tržištu. U konačnici, način obrade maslina povećat će kvalitetu maslinovog ulja.

 

Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstvo ulje plasira na domaće tržište te surađuje s ugostiteljskim objektima, dok manju količinu prodaje na kućnom pragu u tijeku turističke sezone kada područje Općine Murter-Kornati posjećuje velik broj turista.

 

Prijavom na LAG natječaj korisnik je modernizirao opremu i mehanizaciju, a u narednom periodu će tako poboljšati i sam proces proizvodnje te postići bolju tržišnu orijentiranost i to povećanjem kvalitete maslinovog ulja.

 

Iz obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva poručuju: „Potpora LAG-a „More 249“ dala nam je značajan poticaj u bavljenju maslinarskom proizvodnjom. Kupili smo mali traktor, prikolicu i ostalu mehanizaciju i opremu koja nam je do sada bila nedostižna i koja će nam omogućiti da bolje konkuriramo na tržištu. Cilj nam je poboljšati kvalitetu ulja obradom samih maslina i iskorištavanjem punog potencijala samih maslina. Svakako preporučujemo i drugim poljoprivrednicima da pokušaju i da se prijave na natječaje kojih će svakako biti te započnu neku veću priču na svom gospodarstvu!“.

 

Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija
Izvor: OPG Lovrić Marija