Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju: OPG Mažibrada Luka

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a, obrta i firmi koje su ostvarile potporu na LAG natječajima, predstavljamo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG MAŽIBRADA LUKA koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. „Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ identičnom nacionalnom 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

 

OPG MAŽIBRADA LUKA sjedište ima u Prvić Luci, mjestu na otoku Prviću koje se nalazi u sastavu Grada Vodica, a upisan je u Upisnik poljoprivrednika od ožujka 2017. godine. OPG raspolaže s ukupno 0,54 ha poljoprivrednih površina od kojih se najveći dio odnosi na masline za proizvodnju ulja, ukupno 0,21 ha. Nadalje, 0,11 ha odnosi se na agrume te 0,15 ha na mješovite nasade. Navedene poljoprivredne površine nalaze se na otoku Prviću, dok se jedan plastenik ukupne površine 0,07 ha na području katastarske općine Radovin, u blizini Zadra. Što se tiče poljoprivrednih proizvoda, prema Evidenciji o prodaji, najviše se prodaju rajčica, krastavac, maslinovo ulje, potom kapula, paprika, tikvica, patlidžan, kupus te blitva i dinja.

 

Kako bi unaprijedio vlastito poslovanje i osigurao egzistenciju, OPG Mažibrada Luka prijavljuje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na LAG natječaj te je predmet prijavljenog, odobrenog i završenog projekta “Razvoj i unapređenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“, uređenje maslinika s oko 50 maslina uz prelazak na ekološku proizvodnju, ali i kupnja novog traktora te freze.

 

Nositelj OPG-a je Luka Mažibrada koji se nakon završenog fakulteta i stjecanja titule Magistar inženjer ekološke poljoprivrede i agroturizma vratio na otok Prvić, registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te se posvetio radu na otoku i bavljenju poljoprivredom. Na OPG-u nema zaposlenih već sve poslove obavlja sama obitelj čiji je cilj ostanak na otoku i prelazak cijele poljoprivredne proizvodnje na ekološku u narednim godinama.

 

Što se tiče maslinika, ukupne površine 0,12 ha, za ekološku proizvodnju najbitnija je redovna i kvalitetna priprema i obrada tla te je prioritet bio upravo nabava traktora koji ujedno služi i za transport vode i eko gnojiva jer se nalazi na krškom tlu i nagibu većem od 15%. Maslinik se uredio frezanjem i dovozom svježe zemlje. Kupljena mehanizacija omogućila je brže i kvalitetnije održavanje imanja te ostvarenje cilja modernizacija i/ili unapređenje procesa rada i poslovanja.

 

Otok Prvić nalazi se u šibenskom akvatoriju te je brodskim linijama povezan sa Šibenikom i Vodicama. Na otoku nema prometa i glavnih cesta te jedina vozila koja mogu prometovati jesu poljoprivredni strojevi. Tijekom ljetne sezone, otok je prepun turista te potražnja za poljoprivrednim proizvodima nadmašuje proizvodnju i ponudu što znači da prodaja nije problem. OPG Luka Mažibrada za sada je jedini proizvođač voća i povrća na otoku, a sa svojim entuzijazmom i predanim radom nadmašuje očekivano.

 

2018. godine otvorio je i obrt PASSERA - trgovinu na malo koja mu putem dvaju manjih štandova na otoku omogućava prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ali i proizvoda s drugih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Mladi poljoprivrednik je unatoč tome što je svoju poljoprivrednu proizvodnju pokrenuo na otoku, dokazao da je uz trud i volju moguće uspjeti, a zahvaljujući svom formalnom obrazovanju, i pokrenuti veći posao. Revitalizacijom poljoprivrednih površina te sadnjom različitih kultura, nositelj OPG-a Luka Mažibrada, doveo je do prepoznavanja kvalitete rada OPG-a i stvaranja pozitivnog primjera prakse za okruženje u kojem živi!

 

Što se tiče vlastitog iskustva rada na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i provedbe LAG Natječaja, nositelj OPG-a ističe „vrlo pozitivno iskustvo rada s LAG-om te mnogo veću mogućnost ostvarenja projekta nego na nacionalnoj razini, zbog manje konkurentnosti velikih OPG-ova iz sjeverne RH. Osim toga, pristup informacijama je mnogo bolji zbog ljubaznosti i profesionalnosti te suradnje sa zaposlenicima iz LAG-a.“