Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju: OPG MLADEN BUMBAK

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima na našoj web stranici predstavljamo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

 

Ovaj tjedan predstavljamo OPG Mladen Bumbak sa sjedištem u Žaboriću koji je odobren na 6. LAG natječaju u veljači 2021. za TO 1.1.2. „Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ identičnom nacionalnom 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

 

Poljoprivredne površine kojima gospodarstvo raspolaže nalaze se na području Jadrtovca, naselja u sastavu grada Šibenika. Kada se prijavio na natječaj, njegovo gospodarstvo je imalo ekonomsku veličinu od 2.675,78 EUR-a i spadalo je pod samoopskrbno gospodarstvo (SOPG). Prijavom na natječaj Mladen je uložio u uređenje poljoprivrednog zemljišta od 0,95 ha gdje je posadio 400 sadnica smokve petrovače. Vlastitim sredstvima uložio je još u kupnju 110 sadnica smokvi. Na taj način povećao je ekonomsku vrijednost gospodarstva koja sada iznosi 6.536,02 EUR-a i gospodarstvo pripada skupini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).

 

Važno je naglasiti da je gospodarstvo ovim projektom i sadnjom smokve ušlo u ekološku poljoprivredu čime će smokva dobiti na kvaliteti i dodanoj vrijednosti. Ekološka proizvodnja doprinosi održanju i povećanju plodnosti, stabilnosti i biološke raznolikosti tla te održivom razvoju.

 

Osim smokve Mladen se bavi maslinarstvom i to blizu četrdesetak godina. Raspolaže sa 130 stabala sorte   coratino, leccino, levatinka, oblica, krvavica i istarska bjelica. Mladen uzgaja i voće te ima 60 stabala različitih stabala voćki: višnja maraska, trešnja, breskva, marelica, mandarine i naranče. Odlaskom u mirovinu, posvetio se radu na zemlji te mu pomažu i sinovi.

 

Pitali smo g. Mladena kakva su mu iskustva s LAG natječajem na što je odgovorio: „Ovo što vidite ne bi bilo da nije bilo LAG natječaja. Uveliko mi je pomoglo da ostvarimo naše zamisli. Uložili smo dosta i vlastitih sredstava i još treba ulagati. Nadamo se da ćemo imati ponovno mogućnosti da se prijavimo.“