Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG Natječaju: OPG Mudronja, Krešimir Mudronja

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U cilju prezentacije OPG-a, obrta i firmi koje su ostvarile potporu na LAG natječajima, predstavljamo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG MUDRONJA, KREŠIMIR MUDRONJA koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. „Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ identičnom nacionalnom 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

 

 

OPG MUDRONJA, KREŠIMIR MUDRONJA sjedište ima u Murteru i upisan je u Upisnik poljoprivrednika od studenog 2006. godine. OPG raspolaže s 2,14 ha poljoprivrednih površina koje se odnose na maslinike s 350 maslina za proizvodnju 700 litara ulja. Poljoprivredno zemljište nalazi se na otoku Žutu, otoku iz kornatske otočne skupine.

 

Prvotni nositelj OPG-a bio je Mirko Mudronja, a na tom mjestu naslijedio ga je sin, Krešimir Mudronja, po struci magistar ekonomije. Cijela obitelj posvećena je radu na otoku i bavljenju poljoprivredom što za obitelj Mudronja predstavlja tradiciju. Ljubav prema moru i poljoprivredi dovela je do otvaranja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i proizvodnje maslinova ulja.

 

Kako bi unaprijedio vlastito poslovanje, OPG Mudronja, Krešimir Mudronja prijavljuje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na LAG natječaj.

 

Kupnjom poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, OPG Mudronja direktno utječe na unapređenje i modernizaciju procesa poljoprivredne proizvodnje i poslovanja općenito te tako kupuje: motorni atomizer s dodatnom opremom, dvije motorne sjeckalice, motornu kosu i njene sastavne dijelove, dvije motorne pile, akumulatorsku pilu s akumulatorom i punjačem, kopačicu sa sastavnim dijelovima (kotačima), rover filter, pumpu, mjerač za mjerenje prehrambene tekućine, mreže s prorezom te prikolicu s dodatnom opremom.

 

2018. godine OPG je registriran i za turizam i na svom posjedu na otoku Žutu nudi usluge glampinga. Tijekom dugogodišnjeg bavljenja poljoprivredom i uslužnim djelatnostima, uvidjela se potreba gostiju za robinzonskim turizmom te je tako OPG iznjedrio glamping koji se pokazao kao dobar izbor jer se gostima nude aranžmani kao što su branje maslina te doživljaj prirode i poljoprivrednih proizvoda iz prve ruke.

 

OPG Mudronja prijavljuje se na LAG natječaj kako bi uveo inovativnu tehnologiju pri obrađivanju maslina, a pri tome težio održivom razvoju i očuvanju okoliša na način da se svi segmenti u proizvodnji iskoriste (primjerice, sjeckalica za granje i lišće ima funkciju da obradi sve krupnije prirodne sirovine i da se stvara kompost koji će se koristiti u gnojidbi maslina). Osim toga, procesi poslovanja se mnogo brže i kvalitetnije odrađuju, a time omogućavaju i bolju konkurentnost u poljoprivrednom sektoru.

 

Unatoč činjenici da se OPG nalazi na otoku, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vrlo uspješno obrađuje zemlju, obavlja poljoprivrednu proizvodnju te nudi svoje proizvode i doživljaj OPG-a gostima, u najvećoj mjeri tijekom turističke sezone. Revitalizacija poljoprivredne proizvodnje dovela je do prepoznavanja kvalitete rada OPG-a i stvaranja pozitivnog primjera u svojem okruženju!

 

Iz obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva poručuju: „Zahvaljujemo LAG-u More 249 što su prepoznali naše napore na području poljoprivrede te što su nas podržali u procesu modernizacije poljoprivredne mehanizacije. Nabavljena oprema omogućit će nam prijelaz na tržišno orijentiranu proizvodnju te gospodarsku održivost uz postizanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru.

 

Također, kupnjom predmetne mehanizacije znatno se doprinosi očuvanju okoliša i prirode te održivom razvoju, upravo zbog činjenice kako će nam ovakva mehanizacija pomoći da iskoristimo svaki segment u našoj proizvodnji bez da išta odbacimo.“