Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG Natječaju: OPG Urem Ante

Izvor: OPG Urem Ante
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima u narednim tjednima predstavljat ćemo poljoprivredna gospodarstva koja su uspješno završila svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog OPG-a je zatražena suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG Urem Ante koji je odobren na 6. LAG natječaju u ožujku 2021. za TO 1.1.2. “Razvoj i unapređenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ koji je identičan nacionalnom 6.3.1.

 

OPG Urem Ante sa sjedištem u Pirovcu nalazi se u Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od travnja 2012. godine. Gospodarstvo raspolaže s 3,18 ha poljoprivredne površine u pirovačkom zaleđu koje se odnose masline za proizvodnju ulja.

 

U obitelji Urem ozbiljnije bavljenje maslinarstvom pokrenuo je nositelj Ante otvaranjem obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Bavljenje maslinarstvom tradicija je Šibensko-kninske županije i najučestalija poljoprivredna kultura krškog kraja. Ljubav prema maslini i briga o njoj za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo predstavlja bijeg od svakodnevnog užurbanog i stresnog života.

 

Obnovom stotinu naslijeđenih obiteljskih stabala starih više od 100 godina te sadnjom novog nasada, rezultiralo je da pored proizvodnje za obiteljske potrebe, određena količina bude ponuđena na tržište, zahtjevnim kupcima koji znaju prepoznati osobine i svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 

Stalnom brigom za zdrav i kvalitetan plod, ranom ručnom berbom te preradom istog dana nakon berbe, osigurano je da kvaliteta ulja "UREM" bude prepoznata kod kupaca te konstantno nagrađivana na domaćim natjecanjima zlatnim medaljama za izvrsnu kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 

Maslinovo ulje ili tzv. tekuće zlato poznato je od davnina i njegova konzumacija vrlo blagotvorno djeluje na ljudski organizam - štiti kardiovaskularni sustav, djeluje protiv upala, poboljšava zdravlje probavnog sustava, čuva zdravlje kostiju, itd.

 

Osim nositelja Ante koji je u mirovini, član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstvo je sin Dino koji kao mlada snaga predstavlja podršku u vođenju OPG-a. S ciljem modernizacije i unapređenja procesa rada i poslovanja, OPG Urem Ante prijavljuje se na LAG Natječaj. Tako je nabavljena sljedeća mehanizacija i oprema: traktor i traktorski priključak (kultivator, pačje noge) koji će omogućiti bolju efikasnost u poslovanju i brži proces rada - traktor koji se nabavio kroz provedbu projekta prilagođen je terenu i poljoprivrednoj kulturi kojom se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi, dok kultivator omogućuje efikasniji način obrade tla (suzbijanje korova, prozračivanje tla i unos mineralnih gnojiva). Cilj je povećati prinos maslina po hektru, a samim time povećati i prihode na poljoprivrednom gospodarstvu te ostvariti pozitivan utjecaj na okoliš uštedom energije. Dobivanjem kvalitetnijeg maslinovog ulja poboljšat će se i mogućnost konkuriranja na domaćem tržištu.  

 

OPG Urem Ante maslinovo ulje plasira na domaće tržište i surađuje sa stalnim kupcima prodajom na kućnom pragu. Osim toga, Pirovac kao turistička destinacija omogućava da se maslinovo ulje prodaje i turistima tijekom sezone. Trenutno masline na OPG-u godišnje daju malo više od 400 litara ulja.

 

Prijavom na LAG natječaj korisnik je modernizirao i poboljšao proces proizvodnje na svom gospodarstvu te će tako postići i bolju tržišnu orijentiranost.

 

„Zahvaljujemo se LAG-u “More 249“ na potpori od samog začetka naše ideje do kraja realizacije projekta. Nabavljena mehanizacija za OPG je od iznimne važnosti i naveliko će nam olakšati radove na poljoprivrednom zemljištu. Nadamo se i proširenju gospodarstva u budućnosti te ostvarivanju željenih ciljeva. Dobivanje bespovratnih sredstava na LAG Natječaju samo je jedan od poticaja koji predstavlja vrlo važan korak u radu i poslovanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.“

Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante
Izvor: OPG Urem Ante