Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju: OPG ŽARKO STORIĆ

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima u narednim tjednima predstavljat ćemo poljoprivredna gospodarstva koja su uspješno završila svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog OPG-a je zatražena suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG ŽARKO STORIĆ koji je odobren na 1. LAG natječaju u kolovozu 2018. za TO 1.1.4. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava koji je identičan nacionalnom 6.3.1 .

 

OPG Žarko Storić sa sjedištem u Čistoj Velikoj nalazi se u Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od 2004. godine. Gospodarstvo raspolaže s 1,88 ha poljoprivredne površine, od čega se 0,21 ha odnosi na livade i trajne pašnjake, 0,83 ha na grožđa za kvalitetna vina te 0,84 ha na masline za proizvodnju ulja.

 

Na području Vodica i vodičkog zaleđa poljoprivreda je od davnina bila značajno zanimanje velikog broja stanovnika Vodica i zaleđa. Do devedesetih godina najzastupljenije kulture bile su vinova loza, višnje, žitarice te u manjoj mjeri masline. Uz biljnu proizvodnju, stočarstvo je također bilo izrazito zastupljeno na širem području Vodica. Danas su na vodičkom području najzastupljenije biljne kulture maslina i vinova loza. Problemi razvoja poljoprivrede u zaleđu Vodica su mnogostruki, a među njima se ističu dobna struktura stanovništva, usitnjenost posjeda i slaba educiranost postojećih proizvođača.

 

U obitelji Storić vinogradarstvo je tradicija, a ozbiljnije bavljenje maslinarstvom pokrenuo je nositelj Žarko krajem devedesetih kada je posadio veći nasad maslina koji danas broji oko 250 stabala maslina, dok vinograd broji 4500 trsova vinove loze. Od vina u ponudi je crno vino: sorte plavina, babić i lasin te bijelo vino: sorte maraština, debit, trbljan toscano. Od godišnje proizvodnje vina i maslinovog ulja veći dio koristi se za vlastite potreba, a ostatak se uspješno proda već poznatim kupcima.

 

Osim nositelja Žarka, članovi OPG-a su supruga Marica i sin Zvonimir. Žarko ima položen tečaj za vinogradara/vinara, a sin Zvonimir je završio tečaj maslinarstva te je licencirani kušač maslinovog ulja. Također je na Veleučilištu u Kninu stekao naziv prvostupnik inženjer poljoprivrede. Upravo u Zvonimiru koji je mlada snaga i educirani poljoprivrednik, gospodarstvo posljednjih godina ostvaruje dobre rezultate što dokazuju brojne zlatne medalje za vino i maslinovo ulje na natjecanjima od Istre do Dalmacije.

 

Prijavom na LAG natječaj korisnik je želio modernizirati i poboljšati proces proizvodnje na svom gospodarstvu te postići bolju tržišnu orijentiranost. Tako je nabavljena sljedeća mehanizacija i oprema: polovni traktor, nova freza i atomizer koji omogućuje bolju efikasnost u poslovanju i brži proces rada.

 

Zahvaljujemo se LAG-u “More 249“ na velikoj pomoći i potpori od samog začetka naše ideje do kraja realizacije projekta. Velika je stvar što je naše gospodarstvo došlo do dugo željene mehanizacije. Naveliko nam je olakšalo upravljanje i radove na gospodarstvu te možemo planirati i proširenje našeg poslovanja“, poručili su članovi OPG-a Žarko Storić.