Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG Natječaju: SOPG Zoran Novković

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima, u narednim tjednima predstavljat ćemo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

 

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika SOPG ZORAN NOVKOVIĆ koji je odobren na 6. LAG natječaju u veljači 2021. za TO 1.1.2. „Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ identičnom nacionalnom 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

 

SOPG ZORAN NOVKOVIĆ nalazi se u Murteru i upisan je u Upisnik poljoprivrednika od ožujka 2012. godine. Poljoprivredno gospodarstvo raspolaže s  1,33 ha poljoprivrednih površina koje se odnose na masline za proizvodnju ulja.

Samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo usmjereno je na uzgoj maslina i proizvodnju maslinova ulja.

 

Zoran Novković nositelj je malog poljoprivrednog gospodarstva i njegov jedini član. Po struci je trgovac, a zaposlen je kao domar u Osnovnoj školi Murterski škoji. Maslinarstvom se bavi cijeli život, zajedno sa svojom obitelji. Nema poljoprivredno obrazovanje, ali je redoviti polaznik tečajeva i edukacija koje su vezane za maslinarstvo, a koje organiziraju stručne ustanove.

 

Kako bi modernizirao i unaprijedio proces rada i poslovanja te povećao proizvodni kapacitet, SOPG Zoran Novković prijavljuje se na LAG Natječaj s projektom „Modernizacija i unaprjeđenje uzgoja maslina“. Kupnja nove mehanizacije i opreme koristi se za obradu i održavanje maslinika, a svaka od aktivnosti poslovnog plana pridonosi modernizaciji i/ili unapređenju procesa rada i poslovanja. Najveći i najskuplji dio investicije je ulaganje u polovni voćarsko-vinogradarski traktor za obradu i održavanje maslinika.

 

Od kupljene mehanizacije, strojeva i opreme, kupljeni su atomizer nošeni, motorna pila, akumulatorska kosilica te akumulatorska pila, kao i već spomenuti voćarsko-vinogradarski traktor. Voćarsko-vinogradarski traktor koristi se za obrađivanje maslinika i prijevoz repromaterijala i ubranih plodova. Atomizer nošeni, novi priključak koji se koristi na traktoru radi lakšeg apliciranja sredstava za zaštitu bilja u nasadima maslinama. Motorna pila pomaže u rezidbi maslina te osobito održavanju ekstenzivnih maslinika. Akumulatorska kosilica za košnju trave i obradu maslinika zamjenjuje stariju motornu kosu na fosilna goriva i akumulatorska pila.

 

Zanimljivost samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva je da od 1,33 ha maslina, 1,02 ha otpada na ekstenzivne maslinike koji se obrađuju na tradicionalna način, a koji je ujedno i gotovo potpuno ekološki način. Na poljoprivrednim zemljištima nalazi se malo manje od 100 stabala maslina.

 

Ono što nositelj SOPG-a ističe je da je najveći neprijatelj u proizvodnji maslina i maslinova ulja vrijeme, odnosno vremenske (ne)prilike - velike suše, a potrebna mehanizacija i oprema omogućile su lakšu i efikasniju obradu maslinika, a sve u svrhu povećanja proizvodnje i kvalitete maslinovog ulja. Osim toga, ulaganjem će se utjecati na podizanje standarda, na količinu i kvalitetu proizvodnje maslinovog ulja, a time i samu prodaju koja će pak u narednom periodu moći utjecati i na konačnu cijenu.

 

Većina maslinova ulja koja se proizvede, proda se u sklopu turističke sezone na kućnom pragu i prodaja u navedenom periodu je olakšana jer je Murter poznato turističko mjesto i posjećuju ga brojni turisti.

 

Nositelj samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva ističe želju za potpunim posvećivanjem poljoprivredi i to prije svega proizvodnji maslinovog ulja. „Zahvaljujući sredstvima dobivenim na LAG Natječaju uspjeli smo olakšati rad na poljoprivrednom zemljištu te podići standard i kvalitetu proizvodnje maslinovog ulja“, poručuju iz SOPG-a.