Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Projekt ZAKLON: Održan set edukacija u Osnovnoj školi "Čista Velika"

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U okviru provedbe projekta ZAKLON, Zaštita od krize u lokalnim zajednicama (UP.04.2.1.11.0411) u Osnovnoj školi “Čista Velika”  5. travnja 2023. godine održan je set edukacija:

 

1. Edukacija u slučaju požara i pokazna vježba gašenja požara za učenike Osnovne škole “Čista Velika” te djecu predškolske dobi PO “Čista Velika” (DV Tamaris, Vodice)

2. Edukacija prve pomoći i postupanju u slučaju kriznih situacija za odgojno-obrazovne djelatnike.

3. Edukacija o načinu postupanja u slučaju požara ili potresa za odgojno-obrazovne djelatnike.

 

1. Izvoditelji prve aktivnosti bili su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Vodice” koji su s djecom izveli vježbu evakuacije u slučaju požara. U školi su se pridružila i predškolska djeca koja su zajedno sa svim učenicima osnovne škole (od 1. do 8. razreda) proveli vježbu evakuacije te se poradi “požara koji je izbio u školskoj kuhinji” evakuirali iz škole. Vježba je uključivala prebrojavanje svih uključenih u evakuaciju te je ustanovljeno da je jedno dijete ostalo u školi, a nakon čega su članovi DVD-a Vodice evakuirali učenicu te ugasili požar. 

 

Učenici i predškolska djeca tako su mogla osvijestiti ako izbije požar, kako trebaju postupati. DVD ih je upoznao s opremom i vatrogasnim vozilima te održao pokaznu vježbu gašenja požara.

 

Djeca su bila vrlo zainteresirana, a uzbuđenja nije nedostajalo! Kako kažu, “najbolji dan u životu!”.

 

2. Edukaciju prve pomoći i postupanju u slučaju kriznih situacija za odgojno-obrazovne djelatnike izveli su članovi Gradskog društva Crvenog križa Vodice

 

Cilj edukacije bio je osvijestiti situacije koje su mogu dogoditi u kriznoj situaciji te su odgojno-obrazovni djelatnici tako prošli:

 

- postupanje u slučaju nesvjesti

- reanimaciju 

- bočni položaj 

- Heimlichov zahvat.

 

Edukacija je bila vrlo interaktivna i djelatnici su tako sami prošli sve elemente edukacije. 

 

3. Edukaciju o načinu postupanja u slučaju požara ili potresa za odgojno-obrazovne djelatnike izveli su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice.

 

Tako su odgojno-obrazovni djelatnici s članovima DVD-a razgovarali o postupanju u slučaju požara i potresa. Važno je preventivno djelovati – znati broj učenika u školi, odnosno tko je, a tko nije u razredu, kako mirno napustiti prostor u slučaju pojedine krizne situacije, koga zvati, gdje se smjestiti. 

 

Postavljala su se pitanja, razgovaralo se o nepredviđenim situacijama, osobama koje su odgovorne unutar škole u slučaju krizne situacije, opremi koju je potrebno imati kako bi pravovremeno reagirali. 

 

Obrazac razine sigurnosti podijelili smo u školi te smo kroz razgovor i komentare prošli sljedeća pitanja:

 

- Tko je odgovoran za sigurnost u školi/vrtiću?

- Što učiniti u slučaju požara?

- Koji je sigurnosni postupak u slučaju potresa?

- Gdje stoje setovi za prvu pomoć?

- Što treba učiniti kada osoba padne u nesvijest?

- Je li odgojno-obrazovna ustanova spremna pružiti podršku djeci u oporavku nakon krizne situacije?

 

A kako je bilo na edukacijama, pogledajte u galeriji fotografija.

 

Za više informacija o projektu, pogledajte web stranicu projekta: https://zaklon.org/ te Facebook stranicu nositelja projekta: https://www.facebook.com/lagmore249

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj Objave isključiva je odgovornost Lokalne akcijske grupe "More 249". Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Lokalne akcijske grupe "More 249" i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.

 

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249