Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Projekt ZaVRTimo krug promjena II: Održana volonterska akcija uređenja školskog vrta

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U organizaciji Lokalne akcijske grupe “More 249“ kao nositelja projekta “ZaVRTimo krug promjena II“ te partnera, Osnovne škole Brodarica, udruge Argonauta i Grada Šibenika, 3. lipnja 2023. g. u Osnovnoj školi Brodarica održana je volonterska akcija uređenja školskog vrta.

 

U provedbi volonterske akcije sudjelovali su učenici Osnovne škole Brodarica. Kroz volontersku akciju uspjeli su ostvariti glavni rezultat projekta - primijeniti znanje, vještine i iskustva stečena kroz set edukativnih radionica “Biljni svijet i održivi razvoj“ u izradi školskog vrta. Uređen i revitaliziran školski eko senzomotorički vrt tako je postao učionica na otvorenom koja svojim edukativnim sadržajem može ojačati kognitivne sposobnosti i kreativnost učenika. Poseban naglasak je na razvoju vizualne, slušne i taktilne percepcije te fine motorike i to kroz sadnju raznih biljaka i stabala (kadulja, ružmarin, lavanda, sukulenti, stablo marelice, šipka i breskve, itd.), izradu kreativnih elemenata, elemenata za igru (školica) i oblikovanje samog vrta. Osim navedenog, učenici su obojali gredice te uspjeli oblikovati “spiralu“ od kamenja izvađenog iz vrta i posaditi razne trajnice. Tako su ostavili trajni otisak u svom školskom vrtu i u praksi dokazali povezanost prirode i čovjeka.

 

Preostalo nam je u školski vrt postaviti ploču i elemente igre križić - kružić, obojati gredice, zasaditi tri stabla i poklonjen čempres i maslinu! Školski prostor nadopunit ćemo recikliranim materijalima i tako završiti vrt koji potvrđuje kako je moguće djelovati kao tim te oblikovati nešto što je za dobrobit kako škole, tako i lokalne zajednice, a s ciljem svrhovitog provođenja slobodnog vremena, zajedničkog druženja i razmjena ideja. U konačnici, stvorio se osjećaj pripadnosti istoj grupi i vrijednostima koje ona dijeli, razvile su se motoričke i socijalne vještine te radne i higijenske navike, ali se ostvario i cilj povećanja razine znanja, sposobnosti i motiviranosti učenika i odraslih za održivi razvoj u vidu očuvanja i brige za okolišem, ali i jačanja ekološke osviještenosti.

 

Do kraja provedbe projekta preostaje nam zajednički nagradni i edukativni izlet te predstavljanje školskog vrta zainteresiranoj javnosti! 

 

Do tada nas pratite nas i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena i na web stranici LAG-a More 249 https://www.lagmore249.hr/novosti

 

Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena II“ je povećati razinu znanja, sposobnosti i motiviranosti djece za očuvanjem i brigom za okoliš čime se doprinosi boljoj ekološkoj osviještenosti i održivom razvoju, dok su specifični ciljevi educirati djecu i mlade o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potaknuti na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša. Na radionicama su sudjelovali učenici viših razreda Osnovne škole Brodarica koji su iskazali interes za teme zaštite prirode i okoliša, a koje su se temeljile na neformalnim metodama i iskustvenom učenju te evaluaciji i refleksiji provedenih aktivnosti.

 

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola Brodarica, Udruga Argonauta i Grad Šibenik. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.040,88 €, odnosno 90.722,01 kn, a ukupna vrijednost projekta je 12.916,85 €, odnosno 97.322,01 kn (fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 kn). Provedba projekta započela je 13. listopada 2022. godine i traje do 30. lipnja 2023. godine.

 

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249