Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Provedba projekta “ZaVRTimo krug promjena“: završene tri radionice recikliranja u Osnovnoj školi “Čista Velika“

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U organizaciji udruge Lokalne akcijske grupe “More 249“ kao nositelja projekta “ZaVRTimo krug promjena“ te udruge “Argonauta“ i drugih partnera na projektu, održane su tri radionice recikliranja u Osnovnoj školi “Čista Velika“ u okviru seta edukativnih radionica “Biljni svijet i održivi razvoj“ .

 

Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena“ je proširiti znanje o biljnom svijetu kod djece školske dobi i utjecati na svijest o zaštiti okoliša kroz različite aktivnosti, dok su specifični ciljevi projekta educirati djecu i mlade o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potaknuti na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša kako bi postali aktivni građani i promotori održivosti u lokalnoj zajednici. 

 

Na radionicama su sudjelovali učenici od 4. do 7. razreda Osnovne škole “Čista Velika“ koji su iskazali interes za teme zaštite prirode i okoliša! U suradnji s udrugom Argonauta i lokalnom koordinatoricom iz škole, kroz neformalne metode obrazovanja i iskustveno učenje, učenici su naučili biti glavnim akterima edukativnih radionica! Pokazali su da razumijevaju važnost odgovornog ponašanja prema prirodi, da svojim djelovanjem mogu zaVRTiti krug promjena te da pozitivnim primjerima mogu potaknuti na razmišljanje i ostale u svojoj lokalnoj zajednici.

 

Kroz prvu radionicu recikliranja učenici šestog i sedmog razreda naučili su što je to 3R koncept, koje je to četvrto slovo „R“ koje nikako ne smijemo izostaviti te kako ispravno sortirati, a kako samostalno reciklirati stari papir? Kroz radionicu su naučili kako je prije recikliranja potrebno odbiti („refuse“), smanjiti („reduce“), prenamijeniti („reuse“), a tek onda sortirati otpad kako bi se reciklirao („recycle“). Kao praktičan primjer učenici su pokrenuli vlastitu radionicu za recikliranje papira te ga ukrasili sjemenkama kamilice - papir će prvo moći koristiti kao čestitku, a potom je posaditi u zemlju kako bi niknula kamilica! Baš to je i smisao pravilnog korištenja dragocjenih resursa!

 

Kroz drugu radionicu recikliranja učenici četvrtog i petog razreda su pomoću domišljatosti i timskog rada uspješno riješili sve izazove Escape Room-a i tako otkrili što se krije iza koncepta 7R, a potom i koru od naranče stavili u sasvim drugačiju funkciju – na zadovoljstvo svih sudionika i ptičica. Zahvaljujući zagonetkama i kreativnosti otkrili su značenje svih R-ova: odbij („refuse“), reduciraj („reduce“), prenamijeni („reuse“), popravi („repair“), pokloni („regift“), kompostiraj („recover“) i recikliraj („recycle“), a u drugom dijelu radionice napravili su eko-hranilice za ptičice - od raznih sjemenki te masti napravili smjesu, a od iscijeđenih naranči posudice u koje su smjestili hranu. Eko-hranilice su tako postale ukras koji krasi maslinik Osnovne škole “Čista Velika“, služi kao podsjetnik na dobro djelo, ali i na to kako imamo svakodnevnu priliku od otpada napraviti nešto zanimljivo i korisno.

 

Treća radionica recikliranja kroz vođenu fikciju uvela je učenike u priču o kapljici vode, a kroz praktični dio naučili su izraditi vlastiti ekosustav u staklenci. Cilj vođene fikcije bio je pobuditi osjetila djece – njihov sluh, njuh, vid i opip i verbalizirati pouku priče: „Dobro se dobrim vraća.“, „Svatko ima svoju ulogu.“, itd. U konačnici, učenici OŠ “Čista Velika“ shvatili su vrijednost svakog resursa i proizvoda te ojačali svoju povezanost s prirodom koja ih okružuje. Dokaz tome je bilo i samoinicijativno skupljanje otpada koji su u potrazi za mahovinom i biljkama, pronašli u okolišu.

 

Slijede nam radionice o biljnom svijetu i održivom razvoju te o važnosti sjemena, a do tada nas pratite i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena!

 

Kako je bilo na radionicama recikliranja, pogledajte u fotogaleriji!

 

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola “Čista Velika”, Udruga Argonauta, Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 91.840,96 kn, a ukupna vrijednost projekta je 103.740,96 kn. Provedba projekta započela je 8. studenog 2021. godine i traje do 30. lipnja 2022. godine.