Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Provedene radionice o održivom razvoju u Osnovnoj školi “Čista Velika“

Izvor: LAG "More 249"
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U okviru seta edukativnih radionica “Biljni svijet i održivi razvoj“ prošli tjedan u Osnovnoj školi “Čista Velika“ gostovao je Dražen Šimleša. Održao je tri zanimljive radionice o održivom razvoju - dvije radionice održane su za učenike škole, dok je jedna radionica održana za zaposlenike škole i partnere na projektu.

 

Radionica namijenjena zaposlenicima OŠ “Čista Velika“ i partnerima na projektu te zainteresiranim stranama, za cilj je imala približiti razumijevanje održivog razvoja kroz komponente kao što su okoliš, društvo i ekonomiju, odnosno povezanost (što?), djelovanje (kako?) i dobrobit (zašto?). Kako približiti održivi razvoj učenicima osnovnih škola, koje metode i alate koristiti u radu, samo su neka od pitanja na koja smo dobili odgovor. U drugom dijelu radionice, prikazana je praktična strana življenja održivosti kroz reciklirano imanje koje je pobudilo mnogo interesa. Kako imanje izgleda, na koji način možemo živjeti vodeći računa o povezanosti, djelovanju i dobrobiti, predstavljeno je kroz dva kratka video uratka. Radionica je završila razgovorom o mogućnostima primjene održivog kroz poučavanje i življenje. 

 

Kroz dva dana aktivnosti učenici su se upoznali s konceptom održivog razvoja i to kroz neformalne metode obrazovanja. Aktivnosti su započeli s asocijativnim kartama (edukativno-iskustveni karakter) kako bi se upoznali s osnovnim pojmovima održivog razvoja. A kako? Predstavljanjem kroz odabrane karte naučili su prepoznati eventualne probleme i poteškoće te rješenja za iste. Što znači suradnja, timski rad, kako utjecati na podizanje svijesti i važnosti brige za okoliš - neki su od primjera kroz koje su učenici mogli iskustveno razumijevati kako sebe, tako i druge.

 

U drugoj aktivnosti učenici su kroz prikaz grada, ruralnog i priobalnog područja upoznali 23 pojma, kao što su suradnja, prijateljstvo, solidarnost, slobodno vrijeme i aktivnosti, more, energija, voda, zrak, šume, tržnica, poljoprivreda, izgradnja, mobilnost, turizam, trgovina, duhovnost i itd. Pojmove su mapirali na slici “idealnog” mjesta za život i tako saznali što znači razmijeniti mišljenja, raditi timski i planirati aktivnosti lokalne zajednice.

 

Treća aktivnost bila je “lančana reakcija”. Cilj aktivnosti bio je da učenici uoče nelogičnosti vezane za održivost i da ih se potakne na razmišljanje o dugoročnosti posljedica nekog određenog događaja. Učenici su spajali kartice s činjenicama i tako na konkretnom primjeru naučili uzročno-posljedičnu vezu: kupnjom nepotrebnih stvari i bez recikliranja, stvaraju se velike količine smeća koje završavaju na odlagalištima. Kako bismo održali kvalitetu života, shvatili razliku između otpada i smeća (nije sav otpad smeće), počeli reciklirati i voditi računa o prirodi koja nas okružuje, moramo krenuti od uzroka i shvatiti kako ne moramo kupovati nepotrebne stvari!

 

U sljedećoj aktivnosti pogledali smo kratki animirani film A Whale’s Tale (Izvor: Hope Works). Glavna premisa crtića je kako je bez međusobnog pomaganja, suradnje (timskog rada) i prijateljstva teško nadići probleme koji se (u ovom primjeru) tiču plastičnog otpada. Kit u moru s morskim bićima i dječak na obali s prijateljima, uspjeli su prikupiti plastični otpad i tako naglasiti suradnju i činjenicu da su promjene u našoj okolini moguće ako ih želimo i ako udružimo naše snage.

 

Na kraju radionica odigrali smo igru s lopticama - cilj je bio pokazati kako je moguće dodati lopticu svakom učeniku i to držeći se određenog redoslijeda. Nakon što smo uspjeli prvi krug odigrati, a bez da je loptica pala na pod, u igru smo ubacili veći broj loptica i tako pokazali da slušajući druge te radeći zajedno, kao tim, možemo ostvariti održivost i pokrenuti krug promjena!

 

U svim aktivnostima naglasak je bio na radu u grupama (i timskom radu) koje u konačnici predstavljaju same za sebe izvor iskustava, znanja i stavova, a članovi grupe predstavljaju potporu jedni drugima. Kroz neformalne metode i iskustveno učenje poimali smo ekološke probleme i pronašli rješenja za iste: odgovornost se može podijeliti, kritički možemo razmišljati te biti dobar primjer drugima. U konačnici stečeno znanje, iskustvo i vještine možemo prenositi i do ostalih dionika lokalne zajednice te tako sačuvati prirodna bogatstva i postati promotorima odgovornog ponašanja prema prirodi koja nas okružuje, jer održivi razvoj nas uči kako je sve povezano na našem planetu, kako biti aktivan i kako da budemo sretni i štitimo okoliš koji nas okružuje.

 

Slijede nam praktične radionice na kojima ćemo izrađivati kalendar sadnje i “hotel za kukce“ te eko senzomotorički vrt kojeg će krasiti i dvije mlade masline i dva mala čempresa koje smo dobili na poklon od zaljubljenice u prirodu i kreativne voditeljice! Do sljedećih aktivnosti, pratite nas i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena!

 

Kako je bilo na radionicama o održivosti i održivom razvoju, pogledajte u fotogaleriji!

 

Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena“ je proširiti znanje o biljnom svijetu kod djece školske dobi i utjecati na svijest o zaštiti okoliša kroz različite aktivnosti, dok su specifični ciljevi projekta educirati djecu i mlade o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potaknuti na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša kako bi postali aktivni građani i promotori održivosti u lokalnoj zajednici.

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola “Čista Velika”, Udruga Argonauta, Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 91.840,96 kn, a ukupna vrijednost projekta je 103.740,96 kn. Provedba projekta započela je 8. studenog 2021. godine i traje do 30. lipnja 2022. godine.

 

Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"
Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"
Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"
Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"
Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"
Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"
Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"
Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"
Izvor: LAG
Izvor: LAG "More 249"