Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Put do EKO ZNAKA u 9 koraka

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Ekološkom proizvodnjom za tržište mogu se baviti samo oni subjekti koji su registrirani i čija proizvodnja podliježe nadzoru. Tako proizvedeni proizvodi na tržištu moraju biti propisno označeni i samo takvi se mogu prodavati kao ekološki proizvod. U suprotnom takav se proizvod ne može prodavati kao ekološki i podliježe zakonskim sankcijama.  

 

Cijeli sustav proizvodnje i kontrole ekološke proizvodnje je uspostavljen kako bi se zaštitili potrošači, odnosno kako bi kupac koji kupuje proizvod s eko znakom bio siguran da je taj proizvod proizveden prema zahtjevima ekološke proizvodnje koji su navedeni u propisima Europske unije. Ekološka proizvodnja je kontinuirano pod nadzorom državnih institucija. Priroda i učestalost kontrola određuju se na temelju procjene rizika, pojave nepravilnosti i utvrđivanja sukladnosti. Ekološki proizvođači podliježu stručnoj kontroli najmanje jednom godišnje.

 

Ekološka je proizvodnja sveobuhvatni sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji ujedinjuje najbolju praksu zaštite okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i proizvodne metode koje su prikladne s obzirom na to da neki potrošači prednost daju proizvodima proizvedenim uz primjenu prirodnih tvari i procesa.

 

U Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji upisuju se proizvođači u ekološkoj proizvodnji koji se bave proizvodnjom, preradom, uvozom iizvozom ekoloških proizvoda.

 


Popis ekoloških proizvođača i popis ovlaštenih kontrolnih tijela uRepublici Hrvatskoj možete pronaći na web stranici
Ministarstva poljoprivrede https://poljoprivreda.gov.hr/ekoloska/199

 

 

 EKO ZNAK brochure