Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Studijski posjet članova i zaposlenika LAG-a "More 249" Cetinskom kraju

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

27.travnja Lokalna akcijska grupa More 249 organizirala je studijski posjet te održala redovnu Skupštinu na području djelovanja LAG-a Cetinska krajina, tj. gradu Sinju i Sinjskoj krajini.

 

U sklopu ovog posjeta prisutni su se upoznali s aktivnostima domaćina, razmijenili međusobna iskustva te posjetili primjere dobre prakse.

 

Prvotno su članovi posjetili galeriju Sikirica te Muzej sinjske alke. Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u Sinju. Sinjska alka je 2010. godine upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njenu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke. Muzej je pokrenut i pretežno financiran od strane Viteškog alkarskog društva Sinj, a sufinanciran je i sredstvima Vlade Republike Hrvatske te lokalne i regionalne samouprave. Sva baština sinjskih alkara smještena u veličanstveni muzej alke malo je koga ostavila ravnodušnim. Brojni interaktivni sadržaji, vrijedni izlošci te intrigantna povijest Sinjske krajine u kombinaciji sa zanimljivom interpretacijom kustosa oduševili su sve okupljene.

 

Također, članovi LAG-a imali su priliku upoznati život i rad poznatog akademskog kipara Stipe Sikirice, rođenog Sinjanina, posjetom privremene izložbe “Stipe Sikirica- između privatnog i javnog” u galeriji Sikirica.

 

Slijedeći domaćin je bio Ivan Mravak, nekadašnji predsjednik Pčelarskog saveza Hrvatske, sa suradnicima, a gosti su svoje praktično studijsko putovanje Cetinskim krajem započeli upravo u njegovu OPG-u i tvrtki "Gala med" u vlasništvu njegova sina. Obitelj Mravak bavi se pčelarstvom od 1982. godine, a danas imaju oko 400 pčelinjih zajednica koje im proizvode med, ali se sve više usmjeravaju na proizvodnju matica i matične mliječi. Dosegnuli su proizvodnju više od 15 kilograma matične mliječi godišnje. Osim toga proizvode satne osnove, a sa 150 tona godišnje među vodećim su proizvođačima pogača za prihranu pčela.

U sklopu posjete OPG-u održana je radionica na kojoj su prisutni mogli vidjeti etape proizvodnje raznih proizvoda od meda (propolis, pelud, matična mliječ, med sa suhim voćem) satne osnove, proizvodnju pogača (hrane za pčele) te razgledati trgovinu pčelarske opreme.

 

Slijedeća postaja bio je OPG Moro ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano 2003. godine s ciljem uzgoja domaćeg voća, povrća i životinja u kontroliranom uzgoju sa svrhom ostvarivanja zdravije prehrane, a time i zdravijeg života. U srcu kršne Dalmatinske zagore, u oazi plodnog tla zvanog Sinjsko polje, stvoreni su svi preduvjeti za ostvarivanje početne zamisli. OPG je u rukama triju generacija koje međusobno razmjenjuju tradiciju, znanja i vještine kao i naporan fizički rad. Od 2013. godine, OPG Moro bavi se sjetvom kao i preradom sjemena i lista industrijske konoplje. Njihovo sjeme ekološki je certificirano, sijano u plodno tlo bez upotrebe pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva kako bi bili u skladu s ekološkom proizvodnjom, a samim tim – s Prirodom. Trenutno od konoplje imaju 6 proizvoda: čaj, ulje, protein, brašno, krema za lice i tijelo kao i melem za usne od konoplje.

Inače OPG Moro ostvario je potporu iz mjera ruralnog razvoja za tip operacije 6.1.1. te 6.2.1. čime će razvijati svoju ideju farmi za ekološki uzgoj kokoši – koka hrvatica . Plan je iskoristiti otpad koji imaju u preradi konoplje kao savršen dodatak u prehrani peradi. On ima u sebi čak 25 posto proteina, a na taj način bi imali najmanje 80 posto prehrane životinja iz vlastite proizvodnje.

 

Ovaj studijski posjet zaključen je održanom Skupštinom članova LAG-a te druženjem u konobi Sv. Roko u mjestu Čaporice.