Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Studijsko putovanje članova LAG-a “More 249“ na područje LAG-a Neretva

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

Lokalna akcijska grupa “More 249“ 15. listopada 2021. organizirala je studijski posjet članova LAG-a području LAG-a Neretva. Cilj studijskog izleta bila je dobra praksa svim sudionicima, odnosno da se međusobnim druženjem jača suradnja te da se primjerima dobre prakse u ruralnom području dobiju poticaj i ideje za vlastite projekte.

 

Na početku studijskog putovanja i u sklopu Dana mandarina, članovi LAG-a posjetili su Srednju poljoprivrednu i tehničku školu Opuzen te se upoznali s proizvodima učeničke zadruge “Mandarina“: mandarine, liker od mente, arancini, ljuti umaci, itd. Prigodno, istog dana održana je i panel rasprava na temu trenutnog uzgoja mandarina, mogućnosti ekološke proizvodnje, angažiranosti i poduzetnosti mladih u poljoprivredni.

 

Nakon posjete školi, članovi LAG-a posjetili su otkupni centar Silva u Opuzenu čiji je vlasnik ujedno i proizvođač mandarina. Otkupni centar mandarina napravljen je zahvaljujući sredstvima i potpori dobivenoj na nacionalnoj razini u okviru mjere i tipa operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. U otkupnom centru članovi lokalne akcijske grupe mogli su iz prve ruke čuti o procesu proizvodnje, prerade, otkupa i prodaje mandarina (postupku kalibracije, otkupnim cijenama, inozemnom tržištu, sezonskim radnicima, itd.).

 

Nakon edukativnog dijela izleta, članovi LAG-a uputili su se prema Villi Neretva odakle su se autentičnim domaćim barkama - neretvanskim lađama, vozili deltom Neretve. Odredište je bila konoba Neretvanska kuća koja se nalazi u srcu močvare. Članovi su tako imali prilike upoznati floru i faunu neretvanskog kraja, vidjeti neke od ptičjih vrsta, kao i brojne plantaže mandarina, ali upoznati i tradicionalni način življenja. U Neretvanskoj kući članovi LAG-a su se družili te probali autohtona jela kao što je brudet od jegulje. Tijekom zajedničkog druženja kolege iz LAG-a Neretve okupljenima su predstavili još neke dobre primjere prakse sa svoga područja i njihova iskustva s provedbom LAG natječaja.

 

Na kraju studijskog izleta posjetili smo OPG Joško Curić Babić i plantaže mandarina na kojima smo se okušali u branju. Vlasnik OPG-a čest je gost u Šibensko-kninskoj županiji i Vodicama te vrlo dobro poznat lokalnom stanovništvu po svojim proizvodima. 

 

Studijski posjet zaključili smo posjetom Vinarstvu Prović, maloj vinariji s područja Opuzena koja je  dobila sredstva na natječaju LAG-a Neretva za mjeru 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. U vinariji smo čuli ponešto o proizvodnji vina, marketingu, probijanju na tržište te za kraj degustirali dobro poznata vina neretvanskog kraja.

 

Kako nam je bilo pogledajte u fotogaleriji.