Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Svaki tjedan poljoprivrednik jedan - OPG Antonio Čorić

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" od ovoga tjedna kreće s predstavljanjem svojih članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo. Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakoga člana će se dobiti suglasnost za objavom teksta.

Ovaj tjedan predstavljamo OPG Antonio Čorić koji je naš član od travnja 2018.g.

 

Antonio Čorić je mladi dvadesetjednogodišnji poljoprivrednik koji je osnovao OPG u listopadu 2017.g. Ljubav prema zemlji naslijedio je od djeda s kojim je od malih nogu odlazio u vinograd i maslinik što ga je predodredilo u izboru njegovog poziva.  Završio je srednju agroturističku školu u Šibeniku, a nakon toga upisuje studij Poljoprivreda krša na Veleučilištu u Kninu, te je redovni student na drugoj godini.

 

Odlučuje se na uzgoj smokve koja je u prošlosti bila važna poljoprivredna kultura, ali je nepravedno zapostavljena, te je maslina postala na ovom dijelu Dalmacije najzastupljenija kultura. Na 2,23 ha poljoprivredne površine u zaleđu Vodica, uz pomoć obitelji mladi poljoprivrednik je posadio 720 smokava različitih sorti od kojih je pet domaćih autohtonih: petrovača bijela, zamorčica, termenjača, bjelica (bjeluša)  crnica (crnica zlatulja, istarska crnica, jednorodna ili dvogodišnja)  i jedna talijanska sorta – smokva panache.

 

Kako je od malih nogu odlazio u polje s djedom, stekao je praktična iskustva u radu i vještine koje će mu uz znanje stečeno studiranjem i nakon završetka studija biti korisni u upravljanju vlastitim gospodarstvom.  Želja mu je da njegovo gospodarstvo jednog dana postane uspješno  i ekološki prihvatljivo agro-turističko gospodarstvo, temeljeno na tradicionalnim i autohtonim poljoprivrednim kulturama, u prvom redu smokava, ali i maslina i vinove loze.

 

Uz pomoć LAG-a, naš mladi poljoprivrednik se prijavio na natječaj za provedbu tipa operacije  6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima". Cilj projekta je kroz nabavu nove mehanizacije postići modernizaciju i unapređenje procesa rada i poslovanja, te kupnjom zemljišta povećati ekonomsku veličinu gospodarstva.  

 

O našem mladom poljoprivredniku možete pogledati video na https://www.youtube.com/watch?v=WNfWgEVFhlQ  koji je snimljen u organizaciji Infovodice.

 

Fotografija na naslovinici je preuzeta sa portala www.sibenski.slobodnadalmacija.hr