Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Svaki tjedan poljoprivrednik jedan - OPG Vlatka Fržop

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

  

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" treći tjedan nastavlja s predstavljanjem svojih članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakoga člana je zatražena suglasnost za objavom teksta.

 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Fržop broji 4 člana, a nositelj je Vlatka Fržop, mlada studentica ekonomije sa završenom srednjom agroturističkom školom.

Obitelj se bavi ekološkom proizvodnjom maslina, a certifikat ekološke proizvodnje su dobili 2015. godine. U svom masliniku imaju 100 stabala maslina vrste oblica i proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje. Majka Marijanka je licencirani kušač maslinovog ulja. Uz pomoć potpore Grada Vodica dobivena su sredstva za sadnju sadnica lavande koja posađena u redove između stabala maslina pomaže u borbi protiv nametnika. Osim proizvodnje ulja, gospodarstvo radi i prirodne pripravke (čajeve) od koprive, djeteline i ostalog korisnog bilja.

 

U 2016. godini gospodarstvo je uz tehničku podršku LAG-a More 249 prijavilo  projekt na javni poziv raspisan od Ministarstva turizma - Mjera A3 za opremanje kušaonice maslinovog ulja te im je odobreno 40 tisuća kuna. Kušaonica je otvorena prošlo ljeto i prva je takvog tipa otvorena u Vodicama.

U kušaonici  posjetitelji mogu degustirati maslinovo ulje OPG-a Fržop, kao i ostalih maslinara s područja Vodica. 

 

OPG Fržop je član Udruge maslinara grada Vodica „Traulik“, a Marijanka Fržop je član Udruge senzornih analitičara „Olea“. Zbog svog posla i ekološkog nadzora u kontaktu su s predavačima s područja maslinarstva te u kušaonici u buduće vrijema planiraju organizirati informativne edukacije i predavanja za manje grupe posjetitelja.

 

Vlatka Fržop ove godine pohađala je i uspješno završila tečaj PČELARSTVA koji je sufinanciran od strane LAG-a.

 

Želimo našem članu uspjeh i ustrajnost u daljnjem radu.

 

 

 

 

fotografija preuzeta sa portala ŠibenikIN