Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Svaki tjedan poljoprivrednik jedan - Vinarija Birin

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" od ovoga tjedna kreće s predstavljanjem svojih članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo. Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakoga člana će se dobiti suglasnost za objavom teksta.


Ovaj tjedan predstavljamo VINARIJU BIRIN.

 

Obrt Vinarija Birin osnovan je 2002. godine. Vlasnik je mladi poljoprivrednik, diplomirani inženjer agroekonomije  Nikola Birin.
 

Od malih nogu je uključen u obiteljski posao jer je otac vlasnik opg-a, te je pomagao ju radu i učio na primjerima u praksi. Nakon završenog fakulteta odlučuje se ozbiljnije baviti vinogradarstvom te jedan dio gospodarstva preuzima od oca i počinje ozbiljniji posao. Znanjem stečenim na fakultetu, iskustvom koje je stekao od malena, mladi vlasnik, ujedno i zaposlen preko obrta, počinje graditi  svoje poslovanje. 

 

Osnovna djelatnost gospodarstva je proizvodnja vina od grožđa (NKD 11.02). Ekonomska veličina gospodarstva je 7.174,66 eura. Gospodarstvo se proteže na 1,6 ha površine koje se nalaze na dvije lokacije. Ima ukupno 9.800 trsova grožđa različite sorte: bijela grožđa: debit (1500) i maraština (2000), te crna: babić (1500), plavina (3.500), lasin (600) te vranac (700). Godišnje se dobije do 14.000 kg grožđa, odnosno oko 12.000 litara, što uvijek ovisi o godini, vremenskim uvjetima. Osim vlastitog grožđa, obrt godišnje nabavlja oko 4-7 tona grožđa   za proizvodnju kvalitetnih vina.

 

U sklopu vinarije nalazi se podrum gdje mladi vinar prezentira svoje vino. Međutim, zbog želje za promjenom i drugačijim pristupom gostima i kupcima, mladi vlasnik je odlučio uložiti u prostor za prodaju i prezentaciju u prirodnom okruženju. Uz pomoć LAG-a prijavio se na javni poziv Ministarstva turizma gdje mu je odobreno 30.000,00 kn, te je uz vlastita sredstva u fazi  završetka prezentacijskog prostora gdje će gostima kroz obilazak vinograda i poljoprivrednog gospodarstva, pružiti doživljaj dobre kapljice.

 

Planira i dalje ulagati u svoje gospodarstvo te se javljati na natječaje Programa ruralnog razvoja.