Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Upoznajmo turopoljskog proizvođača jabuka

Izvor: OPG Dorotić
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Brojni su nazivi vezani za jabuku pa tako govorimo o rajskom voću, simbolu iskušenja, zabranjenom voću, simbolu besmrtnosti, voću znanja, eliksiru zdravlja i kraljici voća. U današnje vrijeme sa sigurnošću možemo reći da je kraljica voća i eliksir zdravlja.

 

Jabuka sadrži više od 80% vode,  šećere, organske kiseline, esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične tvari, vitamine i minerale.  Jabuka jača imunološki sustav, pozitivno utječe na probavu, snižava kolesterol u krvi, smanjuje apetit, utječe na izgradnju kosti te sprječava stvaranja karijesa. Kada sve to sagledamo, možemo se složiti i s jednom od brojnih narodnih poslovica: Jabuka na dan drži liječnika van.

 

Promatrajući ukupnu svjetsku proizvodnju voća, jabuka zauzima treće mjesto s oko 70 milijuna tona godišnje proizvodnje. Najveći proizvođači su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona. Kada gledamo unutar EU, prednjači Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990.000 tona i Španjolska s 550 000 tona.

 

U Republici Hrvatskoj u 2019. godini u ukupnoj proizvodnji voća, proizvodnja jabuka bila je na drugom mjestu (iza proizvodnje grožđa) u iznosu od 64 000 tone, a zatim je  slijedila proizvodnja mandarina sa 52 000 tone. Proizvodnja jabuke ne zadovoljava u potpunosti domaće tržište te je potrebno uvoziti oko 30% jabuka. Međutim, domaću proizvodnju dodatno ugrožavaju niske uvozne cijene jabuka iz Poljske gdje se po dampinškim cijenama uvozi jabuka koju zatim trgovci prodaju za višestruku cijenu. Dodatni problem domaćoj proizvodnji je i nedostatnost rashladnih kapaciteta. Kao i u svakoj poljoprivrednoj proizvodnji, veliki problem postaju značajne klimatske promjene te česte elementarne nepogode, a hrvatskim voćarima i dalje nedostaju sustavi za zaštitu od elementarnih nepogoda, naročito tuče, ali i zaštita od mraza, kao i vrlo važna agrotehnološka znanja.

 

Danas postoji više od 10 000 sorti jabuka. Kod nas su najpoznatije idared, fuji,  jonagold, zlatni delišes, grany smith, gala, pink lady i dr.

 

Zašto jesti hrvatske jabuke? Prije svega pogodno podneblje, obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom kemijskih sredstava jedan su od razloga zašto dati prednost domaćoj jabuci. Drugi razlog je blizina hrvatskog tržišta i transportni put od voćnjaka do našeg stola koji je kraći te se jabuke beru u optimalnoj zrelosti i sazrijevaju na stablu, a ne u hladnjači.

 

I zato danas upoznajemo domaćeg proizvođača jabuka OPG Dorotić koji uz podršku LAG-a “More 249“  treću godinu zaredom dolazi na naše područje i prodaje svoje proizvode.

 

Obitelj Dorotić dolazi iz Lekenika, Sisačko-moslavačka županija, a voćarstvom se bavi od 1991. godine kada je zasađen prvi dio nasada jabuka. Nasad jabuka povećavan je u još dvije faze, 1996. i 2003. godine. Od tada ukupna površina pod jabukama je 2,8 ha u vlasništvu obitelji te odnedavno OPG Dorotić ima u najmu nasad jabuka od 0,5 ha. Ukupna proizvodna površina pod jabukama iznosi 3,3 ha što je oko 6.500 stabala jabuka sorti idared, jonagold, zlatni delišes, gloster i elstar. Osim jabuka, OPG Dorotić odnedavno ima zasađen i nasad haskapa (sibirske borovnice), a prvi veći rod očekuje se kroz 2 do 3 godine. Ukupne poljoprivredne površine koje OPG Dorotić obrađuje iznose oko 6,5 ha. Od proizvoda koje OPG Dorotić ima u ponudi su jabuke, sok od jabuka i jabučni ocat.

 

Nositelj OPG-a Dorotić do 2017. godine bio je Franjo Dorotić, otac Frana i Svena koji 2017. godine preuzimaju OPG i nastavljaju tamo gdje je njihov otac stao. Osim njih trojice, u obavljanju poslova na OPG-u sudjeluju još Mirna i Lidija Dorotić. U vrijeme berbe osim navedenih članova OPG-a, zapošljavaju se i sezonski radnici, berači.

 

OPG Dorotić do sada je prošao na natječaju LAG-a Zrinska gora-Turopolje za potporu malim poljoprivrednim gospodarstvima koji je istovjetan nacionalnoj 6.3.1. Mjeri iz Programa ruralnog razvoja. Kroz tu mjeru nabavljen je drugi traktor, atomizer, traktorski viličar i mini solarna elektrana. OPG Dorotić aplicirao je i prošao na zajmu HAMAG BICRO-a, također sredstva iz EU fonda. Kroz ova dva izvora financiranja iz EU fondova OPG Dorotić uvelike je unaprijedio svoju proizvodnju i povećao svoje proizvodne kapacitete. Kako bi Fran kao hotelijersko-turistički komercijalist i Sven koji je mag. ing. agrobiznisa i ruralnog razvitka, ujedinili svoja zvanja i unaprijedili obiteljski posao, prijavili su se na Mjeru 6.2.1. za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti, s ciljem otvaranja izletišta u sklopu OPG-a, a rezultati Natječaja se još iščekuju.

 

Na otvaranje izletišta potaknuti su dobrim rezultatima posjećenosti gospodarstva u vrijeme berbe jabuka jer od 2018. godine kada je prvi puta javno objavljena mogućnost samoberbe jabuka (dođi-beri-plati-nosi kući), interes za posjetom voćnjaku i gospodarstvu ne jenjava te je iz godine u godinu sve veći. Osim samoberbe, OPG Dorotić sve svoje proizvode uspije plasirati na „malo“, kratkim lancima opskrbe, direktnom prodajom krajnjem potrošaču. Od 2018. godine jabuke više ne prodaju veletrgovcima, već vrše dostavu na kućnu adresu na području Zagreba i okolice, dostavljaju svoje proizvode na područje Dalmacije (prodaja iz vozila) pa tako i u Vodice, gdje dolaze također od 2018. godine. Osim toga, dio proizvoda šalju poštom diljem Hrvatske. 

 

Obitelji Dorotić želimo i dalje uspješan rad, dobru proizvodnju i ostvarenje zacrtanih ciljeva!

 

A svima nama: pojedimo jednu jabuku na dan i kupujmo domaće!

Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić
Izvor: OPG Dorotić