Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Uspješno realizirana „Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

„Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020. te 2020./2021. u organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te partnera na projektu, Općine Murter-Kornati, Osnovne škole Murterski škoji-Murter i Lokalne akcijske grupe „More 249“, uspješno je realizirana.

 

„Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ obuhvaćala je pripremu i provedbu osam edukativnih radionica u periodu od siječnja do prosinca 2020. godine: 

 

  1. Koliko jako gazimo svoj planet?
  2. Obnovljivi izvori energije
  3. Hrana i održivost
  4. eRRRRRRRiziraj se!, 
  5. Zeleni bingo
  6. Zajedno za čišći okoliš
  7. Zar je more kiselo? 
  8. Putujuća izložba: Život jadranskih dubina.

 

Edukativne radionice provedene su u sedam odabranih škola na području Šibensko-kninske županije, Brodarici, Murteru, Pirovcu, Primoštenu, Rogoznici, Tisnom te Vodicama, u fizičkom formatu, ali zbog novonastale situacije i u online formatu. U pripremi i provedbi edukativnih radionica sudjelovalo je sedam lokalnih koordinatora, po jedan iz svake škole, projektni tim, volonteri te preko 160 djece-patrolaša. Godina dana intenzivnog rada obilježena je mnoštvom novih saznanja o održivom razvoju i to putem neformalnih metoda učenja, a nadasve predivnim uspomenama stvorenim s patrolašima, kao i dobrim temeljima za stvaranje održivije budućnosti. Metaforički rečeno, zasađeno je preko 160 zrna sjemena koja rastu malo po malo i tko zna koliko će velika šuma malih ekologa izrasti u budućnosti.

 

Posebno želimo naglasiti i provedbu posljednje, osme edukativne radionice naziva Putujuća izložba: Život jadranskih dubina koju je obilježila izložba fotografija morskog podmorja, a koju su organizirali udruga Argonauta i Ronilački klub Sveti Roko. Izložba je bila postavljena u galeriji Knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku od 22. rujna 2020. do 3. listopada 2020. godine, a nakon predstavljanja u knjižnici, cirkulirala je u svim osnovnim školama uključenim u provedbu projekta i to u periodu od 5. listopada do 27. studenog 2020. godine. Djeca-patrolaši pogledali su interaktivnu izložbu fotografija te nakon toga istražili neku njima zanimljivu morsku vrstu koju su potom nacrtali. Napisali su i kratak opis ili QR kod koji vodi na sam opis ili zanimljiv video istražene morske vrste. Tako su njihovi radovi zauzeli mjesto originalne postave kada je ista “otputovala” u iduću školu, zaživjeli su u školskom prostoru i bili vidljivi svim učenicima pojedine osnovne škole.

 

Radovi koje su djeca nacrtali sudjelovali su i u Foto natječaju Plave Eko-patrole koji je započeo 16. svibnja 2020. (objava pobjedničkih fotografija – 1. faza foto natječaja i odabir fotografije s najviše lajkova te najoriginalnije fotografije), a završio 14. prosinca 2020. godine objavom posljednjih sedam odabranih fotografija. U okviru Foto natječaja odabrano je ukupno 12 fotografija koje će krasiti Eko-kalendar Plave Eko-patrole za 2021. godinu i koji će biti podijeljen djeci-patrolašima uključenim u provedbu projekta.

 

Glavni output projekta bit će Priručnik za provedbu vannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoja projekta “Plave Eko-patrole” koji će ubrzo ugledati svjetlo dana i koji će potom biti distribuiran na adrese 500 osnovnih škola, ekoloških organizacija i lokalnih samouprava na cijelom jadranskom području RH. Na taj će način i u drugim lokalnim zajednicama osnovne škole, lokalni OCD-ovi i/ili općine kao inicijatori, moći pokrenuti provedbu edukacijskog programa “Plave Eko-patrole”.

 

Važno je naglasiti kako se uz provedbu edukativnih radionica u sedam osnovnih škola adaptirao i uredio prostor iznad ambulante u Murteru, “Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske“. Prostor služi kao prikladno i opremljeno mjesto u kojem se održavaju različiti edukacijski programi iz područja održivog razvoja.

 

Aktivnosti projekta Plave Eko-patrola nisu završene, a za sve novosti pratite nas na web stranici “Plave Eko-patrole”Facebook stranici “Plave Eko-patrole“.

 

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 1. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.