Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Završen 3. Hrvatski ruralni parlament

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Od 20. do 23. svibnja, Vodice i Tisno bili su domaćini  3. Hrvatskog ruralnog parlamenta koji su organizirali Ministarstvo poljoprivrede te Hrvatska mreža za ruralni razvoj uz suorganizaciju LAG-a “More 249“. Na događaju je sudjelovalo više od 350 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnici LAG-ova, razvojnih agencija, stručnih i znanstvenih organizacija, jedinica lokalne samouprave, poljoprivrednika, poduzetnika i ostalih dionika ruralnog prostora.

 

Prvog dana otvorenja ovog događaja, prisutne su pozdravili predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj Albert Varga, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnica Vodica Nelka Tomić i saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev.

 

Središnja tema Parlamenta su bila „Pametna sela“, odnosno kako hrvatska sela dovesti do statusa „pametnih sela“ te što možemo učiniti kao pojedinci, a što na razini države, kako bismo postigli te ciljeve. Jedna od važnih inicijativa za „pametna sela“ dogodila se u rujnu 2016. godine kada se 340 predstavnika ruralnoga područja okupilo u Corku, u Irskoj, i stvorilo viziju budućnosti ruralnih područja EU-a. „Pametno selo“ je novi koncept u području politika EU-a koji je postao važan među kreatorima politike, ali i drugim dionicima.

 

Na Parlamentu su govorili predstavnici Europske komisije Stefan Jensen i predstavnik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Tom Jones, koji su sudionicima predstavili koncept pametnih sela te primjere provedbe u zemljama Europske unije. Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. predstavila je Spomenka Đurić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike govorio Michael Pielke iz Europske komisije. Bilo je riječi i o strategiji razvoja poljoprivrede i ribarstva te strateškom planiranju novog programskog razdoblja. Sudionicima su predstavljene i perspektive buduće Zajedničke poljoprivredne politike kao i rad na izradi Strategije poljoprivrede i ribarstva 2020.

 

Treći dan Parlamenta, za sudionike je organizirano 10 terenskih radionica na području LAG-a “More 249“ te je svaka radionica imala svoju temu. Sudionici su raspravljali o ključnim izazovima ruralnog prostora, razmjenjivali mišljenja i iskustva te predlagali moguća rješenja za poboljšanje uvjeta života u ruralnom prostoru. Na terenskim radionicama sudionici su vidjeli primjere dobre prakse te su se tako i upoznali s radom pojedinih naših članova: OPG Vlatka Fržop, obrt Vinarija Birin, Memorijalni centar Faust Vrančić, Hotel Maestral, Hotel Borovnik, udruga Argonauta.

 

Posljednjeg dana Parlamenta, voditelji radionica su prezentirali zaključke radionica te je na kraju usvojena i Deklaracija 3. Hrvatskog ruralnog parlamenta kojom se upućuju poruke široj javnosti te donositeljima odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.  Sudionici parlamenta smatraju da je ključna suradnja dionika ruralne zajednice, suradnja s javnom upravom, gospodarskim sektorom, interdisciplinarna suradnja osobito s istraživačkom i znanstvenom zajednicom te suradnja na prijenosu iskustava, te ističu zalaganje za sljedeće ključne pomake:

 

- zaustavljanje i preokretanje sadašnjih općih silaznih trendova koji obilježavaju procese u ruralnim prostorima

- osiguranje međusektorske suradnje i partnerstva u procesima odlučivanja na svim razinama

- uvažavanje razlika u potrebama, stanju i razvojnim potencijalima svih dijelova hrvatskog prostora pri rješavanju pitanja ruralnog razvoja

- osiguranje stalne pomoći i podrške za razvoj sposobnosti dionika ruralnog razvoja za aktivno uključivanje u procese osmišljavanja i provedbe lokalnih razvojnih planova i strategija.

 

Prezentacije radionica i Deklaracija bit će naknadno objavljene na stranici ruralniparlament.com .

 

I na kraju, zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovog događanja, koji su nam nesebično pomogli svojim angažmanom, radom ili financijama. Posebno zahvaljujemo volonterima udruge Prijatelji Europe općine Tisno i studentima Veleučilišta u Kninu koji su nam bili pomoć sve dane održavanja Parlamenta te članovima LAG-a “More 249“ iz javnog i gospodarskog sektora.