Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Završen projekt “Lok(v)alno za život lokve“

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U listopadu 2018. godine potpisan je Ugovor o sponzorstvu između INA - INDUSTRIJE NAFTE d.d. (https://www.ina.hr/) i Lokalne akcijske grupe „More 249“ kojim se sponzorira projekt „Lok(v)alno za život lokve“ u sklopu programa „Zeleni pojas" (https://www.ina.hr/zelenipojas/).

 

Projektom „Lok(v)alno za život lokve“ potaknula se zaštita i revitalizacija lokvi koje obuhvaćaju površinu od oko 580 m2, a koje su važne za biološku raznolikost područja Grada Vodica i Šibensko-kninske županije. Projekt je uključivao čišćenje dviju lokvi, jedne na području prometnog pravca Vodice – Gaćelezi (Lokva „Rakitnica“ ili „Tri bunara“) te Šibenik – Gaćelezi, tzv. Benkovačka cesta (Lokva „Mrdakovica“ ili „Serdarićeva lokva“).

 

Popisane su biljne i životinjske vrste, a popis se nalazi u edukativno-promotivnom materijalu koji služi osnovnoškolskoj djeci, ali i na informativnim (edukativnim) pločama koje su se postavile na području uz lokve. Osim informativnih ploča, postavile su se i kante za otpatke te klupa.

 

U sklopu projekta učenicima Osnovne škole Vodice poklonjena su dva mikroskopa, olovke, bojice, kemijske olovke, povećala (lupa), mrežica za lov i laboratorijske posudice koje će im omogućiti da sudjeluju u istraživanju i popisu flore i faune vodenog staništa.

 

Naposljetku, održana je i završna volonterska i promotivna akcija s učenicima Osnovne škole Vodice i predmetnom učiteljicom. Učenici su mogli izravno sudjelovati u poticanju revitalizacije dviju lokvi, a time i utjecati na daljnje osvješćivanje lokalnog stanovništva o važnosti lokvi kao iznimnih izvora slatke vode.

 

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su pomogli u čišćenju lokvi i područja oko lokvi, a osobito nekolicini mještana naselja Gaćelezi, Grada Vodica, volonterima Veleučilišta u Kninu, Atletskom klubu Okit, BBK Orlovom krugu i DVD Vodice, kao i Osnovnoj školi  Vodice.