Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

ZaVRTimo krug promjena II: Održana prva Radionica recikliranja - 3R

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

 

Projekt „ZaVRTimo krug promjena II“ nastavio je sa svojom vrtnjom i to provedbom prve radionice održanom za učenike viših razreda OŠ Brodarica. Na Radionici recikliranja - 3R održanoj 28. siječnja 2023. sudjelovali su učenici koji su iskazali interes za teme zaštite prirode i okoliša, a provela ju je Udruga Argonauta kao partner na projektu koja kao jedan od svojih ciljeva navodi edukaciju djece i mladih kroz neformalne metode učenja pa je upravo predaktivnost odrađena na ovaj način. Dobne skupine djece koja sudjeluju na ovim radionicama su različite te je voditeljica radionice kroz metodu speed date-a napravila međusobno upoznavanje.

 

Prva aktivnost sastojala se od sortiranja otpada prema kategorijama (plastika/metal, papir, staklo, biootpad te miješani), a zatim prema godinama razgradnje u prirodi. Podaci su nevjerojatni! Koliko treba kožnim čizmama, kori od naranče, a koliko pelenama da se razgrade? Faktor iznenađenja nije izostao! Cilj prve aktivnosti bio je upoznati učenike s 3R konceptom i četvrtim slovom „R“ koje nikako ne smijemo izostaviti, pojasniti im razliku između otpada i smeća te im dati odgovor na pitanje što spada u biootpad – on im je izgleda najveći misterij!

 

U drugoj aktivnosti učenici su bili podijeljeni u grupe kako bi zajedničkim snagama došli do posljedica i rješenja, kada je u fokusu smeće kao problem. Nakon kratkog dogovora u grupama, učenici su jedni drugima predstavili svoje ideje te smo dobili više zajedničkih odgovora, a kada sumiramo, učenici su najviše posljedica prepoznali u zagađenju okoliša i mora, stvaranju mikroplastike, ugrožavanju živih bića, a što je osobito izraženo tijekom turističke sezone. Drugi odgovori obuhvatili su loše zdravstveno stanje ljudi, smrad, prljave ulice... Cilj ove aktivnosti bio je upoznati učenike s pojmom održivog razvoja te ih navesti da shvate uzročno-posljedične veze na praktičnom primjeru.

 

Zadnja aktivnost podrazumijevala je izradu eko hranilice za ptičice od naranči, životinjske masti, sjemenki za ptice i štapića za ražnjiće i upravo je taj primjer pokazao kako u vlastitom kućanstvu prepoznati priliku za prenamjenom stvari (ponovili su i doživjeli jedan od slova „R“ – reuse). Bili su oduševljeni, a to je pokazala i evaluacija na samom kraju u kojoj je istaknuta izrada hranilice kao nešto „što te iznenadilo“.

 

Do druge Radionica recikliranja - 3R pratite nas i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena, a kako je danas bilo, pogledajte u fotogaleriji.

 

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola Brodarica, Udruga Argonauta i Grad Šibenik. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.040,88 €, odnosno 90.722,01 kn, a ukupna vrijednost projekta je 12.916,85 €, odnosno 97.322,01 kn (fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 kn). Provedba projekta započela je 13. listopada 2022. godine i traje do 30. lipnja 2023. godine.

 

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249