Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

ZaVRTimo krug promjena II: Održane radionice Kako smanjiti ekološki otisak?

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

U organizaciji udruge Lokalne akcijske grupe “More 249“ kao nositelja projekta “ZaVRTimo krug promjena II“ te partnera na projektu, a u suradnji s Draženom Šimlešom, održane su radionice naziva Kako smanjiti ekološki otisak? u Osnovnoj školi Brodarica u okviru seta edukativnih radionica “Biljni svijet i održivi razvoj“ .

 

Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena II“ je povećati razinu znanja, sposobnosti i motiviranosti djece za očuvanjem i brigom za okoliš čime se doprinosi boljoj ekološkoj osviještenosti i održivom razvoju, dok su specifični ciljevi educirati djecu i mlade o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potaknuti na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša.

 

17. ožujka 2023. održana je radionica namijenjena nastavnicima, partnerima te zainteresiranima za temu održivog razvoja. Cilj radionice bio je približiti razumijevanje održivog razvoja, ali i predstaviti materijale i alate za rad s učenicima. Razgovaralo se o dobroj ekonomiji i sveobuhvatnom serijalu koji će prikazati društvene probleme kao što su nezaposlenost, neiskorištenost prirodnih resursa, turizam, otpad i slično. Materijal je spominjan i kao vrijedan izvor za približavanje problema s kojima se društvo suočava, kako učenicima, tako i svima zainteresiranima. U konačnici, kroz dokumentarni serijal, može se dobiti stvaran uvid u sve teme koje se obrađuju, a koje su usmjerene na čovjeka, a ne na profit.

 

Nadalje, s obzirom na interes sudionika radionice, mnogo pozornosti predano je dokumentu koji se zove GreenComp, Europski okvir kompetencija za održivost, a koji sadrži smjernice za promicanje učenja o okolišnoj održivosti u Europskoj uniji, odnosno koji sadrži skup kompetencija za održivost, a koji je potrebno uključiti u obrazovne programe kako bi se učenicima približio način na koji mogu razvijati znanje, vještine i stavove i to s ciljem razvoja osjećaja odgovornosti i brige za planet te zdravlje svih.

 

I tako smo došli do rasprave o trima krizama: percepcije, akcije i emocije te naglašavanja kako je vrlo bitno učiti vezu (povezanost) između navedenoga. Tri su odgovora koji se nazivaju „3H“ - head, heart, hands, odnosno znanje (glava), vrijednosti (srce) i vještine (ruke) te koji podrazumijevaju ponašanje u skladu s navedenim.

 

U konačnici, cilj je osnažiti mlade da djeluju i da budu dio promjena, da se uključuje i aktivno sudjeluju u procesima odlučivanja te tako kreiraju dobre primjere i budućnost za življenje.

 

18. ožujka 2023. održana je radionica za učenike Osnovne škole Brodarica (dvije grupe) koji su iskazali interes za teme zaštite prirode i okoliša.

 

Kroz neformalne metode obrazovanja održana je radionica o održivom razvoju. Prva aktivnost podrazumijevala približavanje koncepta održivog razvoja preko asocijativnih karata koje ukazuju na brojne odnose između čovjeka i prirode. Zatim su učenici kroz igru s lopticama učili o povezanosti, umrežavanju i suradnji, timskom radu i preuzimanju odgovornosti, kreativnosti i orijentiranosti na rješavanje problema kao bitnim uvjetima za održivi razvoj. Nadalje, kroz edukativnu aktivnost "Lančana reakcija" - na temu otpada, učili su o važnosti razumijevanja uzroka i posljedica nekih aktivnosti jer svaka naša radnja ima neke posljedice i važno je da shvatimo kako promjene možemo ostvariti i svojim pozitivnim primjerima (akcijama) utjecati na druge. Za kraj su učenici prošli kroz participativnu aktivnost „Ekološke freske“ gdje su na zamišljenom svijetu postavljali na mapu neke od najvažnijih područja i manifestacija ljudskih odnosa i ponašanja za održivi razvoj, odnosno samostalno su definirali pojmove koji odražavaju navedeno i time stvarali vezu (povezanost) između različitih aktivnosti. Zaključak je da nas održivi razvoj uči kako je sve povezano na planetu te kako da budemo aktivni, sretni i štitimo okoliš koji nas okružuje.

 

Slijede nam radionice u kojima će se izrađivati hotel za kukce i razgovarati o kalendaru sadnje, a do tada nas pratite nas i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena i na web stranici LAG-a More 249 https://www.lagmore249.hr/novosti

 

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola Brodarica, Udruga Argonauta i Grad Šibenik. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.040,88 €, odnosno 90.722,01 kn, a ukupna vrijednost projekta je 12.916,85 €, odnosno 97.322,01 kn (fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 kn). Provedba projekta započela je 13. listopada 2022. godine i traje do 30. lipnja 2023. godine.

 

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249