Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

ZaVRTimo krug promjena: Održan prvi dio Radionice Recikliranja

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

                           

 

Projekt „ZaVRTimo krug promjena“ nastavio je sa svojom vrtnjom i to provedbom prve radionice održanom za učenike 6. i 7. razreda OŠ “Čista Velika”. Na radionici recikliranja održanoj 21. siječnja 2021. sudjelovali su učenici koji su iskazali interes za teme zaštite prirode i okoliša, a provela ju je Udruga Argonauta kao partner na projektu.

 

Što je to 3R koncept i koje je to četvrto slovo „R“ koje nikako ne smijemo izostaviti? Kako ispravno sortirati, a kako samostalno reciklirati stari papir? Koja je to najpoznatija tvornica za recikliranje na svijetu? samo su neka od pitanja na koja su učenici pronašli odgovor.

 

Na početku radionice učenici su bili podijeljeni u dvije grupe kako bi se u tri minute otkrilo koja grupa zna bolje sortirati otpad, zaštititi prirodu i pri tome se dobro zabaviti. Učenici su sav otpad prenijeli, komad po komad na žlici, u kante PAPIR, PLASTIKA, METAL i STAKLO te KOMUNALNI OTPAD i ostvarili bodove za svoj tim. Ispostavilo se da sortirati nije tako lako kako su mislili, jer primjerice, zauljeni papir se ne stavlja u PAPIR, onečišćena plastika se ne stavlja u PLASTIKU dok se u KOMUNALNOM OTPADU može pronaći velika količina otpada koji u tom spremniku postaje neupotrebljivo smeće čime se gube dragocjeni resursi.

 

Da bi gubitku resursa stali na kraj naučili smo da je otpad potrebno REDUCE – smanjiti, REUSE – prenamijeniti te RECYCLE – reciklirati. Ipak, prije svega potrebno je naučiti REFUSE – odbiti! Kada bismo to naučili, onda ne bi 99% kupljenih stvari u narednih 6 mjeseci završilo kao otpad.

 

U drugoj aktivnosti, učenici su zaprljali ruke i pokrenuli svoju malu radionicu za recikliranje papira! Od komadića papira su napravili pulpu iz koje je napravljen reciklirani papir ukrašen sjemenkama kamilice. Prilikom izrade papira učenici su vježbali timski rad, podjelu zadataka i motoričke vještine, a najbolje od svega je to što njihovom recikliranom papiru to nije „posljednji život“ – prvo će ga moći koristiti kao čestitku npr., a potom će čestitku moći posaditi u zemlju iz koje će niknuti kamilica. Briljantno, zar ne?!

 

Ipak, učenici su uočili jedan problem u reciklaži, a to je da se za nekoliko recikliranih papira potrošilo jako puno resursa – voda, struja te razni materijali. Upravo zbog toga, zaključeno je da je prije recikliranja potrebno odbiti, smanjiti, prenamijeniti, a tek onda sortirati otpad kako bi se reciklirao.

 

Kao krunu radionice, prenosimo zaključak jednog učenika nakon primjera da se udžbenici npr. mogu koristiti 5 generacija, potom prenamijeniti za božićne ukrase u humanitarne svrhe, a potom 6 puta reciklirati i time mu život produžiti na 12 života, a koji glasi „Pa taj papir ima više života nego mačka!“.

 

Baš to je i smisao pravilnog korištenja dragocjenih resursa!

 

Do druge radionice recikliranja pratite nas i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena, a kako je danas bilo, pogledajte u fotogaleriji.

 

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola “Čista Velika”, Udruga Argonauta, Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 91.840,96 kn, a ukupna vrijednost projekta je 103.740,96 kn. Provedba projekta započela je 8. studenog 2021. godine i traje do 30. lipnja 2022. godine.