Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

ZaVRTimo krug promjena: Održana animacija učenika Osnovne škole "Čista Velika"

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

                                                 

                                                              

 

Danas je u Osnovnoj školi “Čista Velika” održana aktivnost Animacija učenika. Animaciju učenika provele su lokalna koordinatorica te voditeljica projekta. Cilj animacije bio je predstaviti učenicima projekt “ZaVRTimo krug promjena” koristeći neformalne metode obrazovanja.

 

“ZaVRTimo krug promjena” je projekt koji za cilj ima proširiti znanje o biljnom svijetu kod djece školske dobi i utjecati na svijest o zaštiti okoliša kroz različite aktivnosti. Edukacijom djece i mladih o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potiče ih se na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša, a sve s ciljem da postanu aktivni građani i promotori održivosti u lokalnoj zajednici.

 

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola “Čista Velika”, Udruga Argonauta, Muzej grada Šibenika i Grad Vodice.

 

Kako bi se djeca oslobodila i kako bi se stvorila ugodna atmosfera, odigrana je igra “loptica prijateljstva”. Kroz igru su djeca mogla razumjeti važnost timskog rada i povezati ga s pojmom održivosti i održivog razvoja (održivost je moguća jedino ako radimo skupa). Razgovaralo se o tome što znači održivi razvoj i kakvu vezu ima s ljudskim djelovanjem, budućnošću i aktivnostima koje će se provesti kroz projekt. Učenici su pokazali razumijevanje i naglasili kako našu zemlju previše iskorištavamo i kako trebamo voditi računa o njenim resursima. Već su kroz prvu aktivnost pokazali kako za svaki problem postoji rješenje i kako dijeleći svoja razmišljanja te uvažavajući druge, rezultat neće izostati. 

 

Igra se povezala s aktivnostima i edukacijama koje će biti provedene kroz projekt, a naglasak je stavljen na VRT kao glavni rezultat projekta i prostor koji će moći koristiti kako za školske, tako i za izvannastavne aktivnosti. Voditeljica projekta istaknula je kako će se kroz projekt učiti o biljnom svijetu, recikliranju, kako će se izraditi kalendar sadnje te hotel za kukce, a na kraju projekta održati i nagradni edukativni izlet za učenike koji su bili aktivni sudionici projekta.

 

Kao druga aktivnost odigran je energizer stani i hodaj. Aktivnost ih je animirala, zainteresirala i potaknula na prijavu na projekt. Pripremljeni materijal - prijavnice sa suglasnostima za fotografiranje namijenjene za roditelje te motivacijsko pismo i uvodna anketa namijenjena učenicima, su predstavljeni. Učenici koji će biti zainteresirani za sudjelovanje predat će ispunjenje prijavnice do 21. siječnja 2022. godine kada će biti proveden prvi dio edukacije naziva Radionica recikliranja.

 

Interes je bio velik, a nadamo se da će i broj prijavljenih učenika zaista i ostati takav. Pratite nas i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena, a kako je danas bilo, pogledajte u fotogaleriji.

 

Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 91.840,96 kn, a ukupna vrijednost projekta je 103.740,96 kn. Provedba projekta započela je 8. studenog 2021. godine i traje do 30. lipnja 2022. godine.