Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

ZaVRTimo krug promjena: Održana druga radionica recikliranja

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

Danas, 4. veljače 2022. održana je druga radionica RECIKLIRANJA u kojoj su učenici 4. i 5. razreda OŠ “Čista Velika“ pomoću domišljatosti i timskog rada uspješno riješili sve izazove Escape Room-a i tako otkrili što se krije iza koncepta 7R, a potom i koru od naranče stavili u sasvim drugačiju funkciju – na zadovoljstvo sudionika i ptičica.

 

Na samom početku, učenici su morali pokazati svoje znanje – znaju li ispravno sortirati otpad! Iako je aktivnost bila zanimljiva i djeca su uspjela donijeti otpad do raznih spremnika bez gaženja cvijeća, ustanovili smo da su se greške podvukle, ali i da su prilika za učenje!

 

Odlučni da poboljšaju svoje znanje, učenici su se uhvatili u koštac sa zagonetkama u Escape Room-u i otkrili što se krije iza koncepta 7R, odnosno što svaki pojedini R znači: Refuse - ODBIJ, Reduce - REDUCIRAJ, Reuse - PRENAMIJENI, Repair - POPRAVI, Regift - POKLONI, Recover - KOMPOSTIRAJ i Recycle - RECIKLIRAJ. Da bi otkrili sva značenja, djeca su morala raditi u timu, razmišljati van okvira, biti kreativna, koristiti zrcalo te Germanikus pismo kako bi dešifrirala poruke i razne druge stvari. Rekli su da im je „pregorio mozak“ od toliko razmišljanja, ali su bili sretni što su uspješno riješili sve zagonetke. Bravo za sve za obje grupe, i Palmice i Ikone! 

 

U drugom dijelu radionice, učenici su morali birati hoće li popiti svježe cijeđeni sok od naranče koji si sami moraju pripremiti ili onaj brzo dostupni iz tetrapaka. Gotovo svi su izabrali onaj svježe cijeđeni sok, zasukali rukave i srušili priče o tome kako bi mlađe generacije „sve na gotovo“. Samim time, odbili su stvoriti otpad od tetrapaka (za kojeg ionako ne znamo kako sortirati, a kamoli reciklirati) i napravili otpad od naranče koji je biorazgradiv te zanimljiv za Reuse – PRENAMJENU.

 

Od životinjske masti i raznih sjemenki, učenici su napravili odličnu smjesu za ptičice koje se u ovo zimsko vrijeme itekako raduju ljudskoj pomoći. Otpadna kora od naranče postala je posudica, a štapići za ražnjiće mala stanica na koju ptičice mogu lako sletjeti i pojesti zdrav obrok.

 

Eko-hranilice su tako postale ukras koji krasi maslinik OŠ Čista Velika, služi kao podsjetnik na dobro djelo, ali i na to kako imamo svakodnevnu priliku od otpada napraviti zanimljivo i korisno. 

 

Do sljedeće radionice recikliranja pratite nas i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena, a kako je danas bilo, pogledajte u fotogaleriji.

 

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola “Čista Velika”, Udruga Argonauta, Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 91.840,96 kn, a ukupna vrijednost projekta je 103.740,96 kn. Provedba projekta započela je 8. studenog 2021. godine i traje do 30. lipnja 2022. godine.