Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Kolovoz 2016, LAG More 249 u promociji suhozida

Kolovoz 2016, LAG More 249 u promociji suhozida

Nositelj: LAG More 249
Partner: Muzej grada Šibenika
Odobrena sredstva: 4.500,00 kn
Vrijeme provedbe: rujan – prosinac 2016.g. 
Status: završen

OPIS PROJEKTA:
Ovim projektom predviđena je izrada 400 kom. reljefnih magneta u obliku otoka Baljenca s istaknutim suhozidima. Uz magnete izraditi će se mali promotivni letci  te će sve zajedno biti upakirano u prozirni celofan i distribuirati će se turističkoj zajednici grada Šibenika, ugostiteljima i iznajmljivačima otoka Kaprija kako bi na taj način upoznali   posjetitelje i turiste o kulturnoj nematerijalnoj baštini na obližnjem otočiću. 


Cilj projekta: Promoviranje povijesne i kulturne nematerijalne baštine, te poticanje lokalnog stanovništva na očuvanje prirodnog krajolika u svrhu održivog razvoja otoka. 


Dodijeljenim sredstvima NP Krka na javnom pozivu, LAG More 249 izradio je magnet otoka Baljenca.  Otočić Baljenac smješten je kod Kaprija  na površini od 140 265 m2 nalazi se 23 357 m suhozida. Suhozidi se po padinama otočića terasasto pružaju u smjerovima koji na zemljištu onemogućuju eroziju tla. Na taj je način postignuta gusto zasićena kombinacija radijalno i koncentrično pružajućih suhozida. Važno je istaknuti jedinstvenost otoka Baljenca na kojem nema kamena koji je ostao na svojem mjestu. Svaki je kamen premješten i ugrađen u suhozid.  Kao takav Baljenac i okolni otoci (Kakanj, Oštirca, Kaprije), stanovnicima mogu biti polazište za buduće brendiranje proizvoda i usluga povezanih s krajolikom. Ljepota krajolika snimana iz zraka, ispresijecanost suhozida, spoj kamena i mora, zasigurno neće nikoga ostaviti ravnodušnim.


Magnet otoka Baljenca službeno je i predan na samome otoku, gospodinu Mladenu Radovčiću, čiji je otac bio posljednji vinogradar.