Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Članovi LAG-a MORE 249 u studijskom posjetu

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Dana 13. travnja 2018. g. članovi i zaposlenici LAG-a „More 249“ su posjetili područje LAG-a Laura gdje su se upoznali s aktivnostima domaćina, razmijenili međusobna iskustva i posjetili primjere dobre prakse.

 

Prva stanica posjeta bio je OPG Matulić na otoku Pašmanu. Ana i Krsto Matulić su mladi bračni par koji su pokazali da se može živjeti i raditi na otoku. Domaće proizvode poput maslinovog ulja i ljekovitog bilja iskoristili su za stvaranje otočkog branda koji rječito govori o duhu otoka Pašmana i njegovih stanovnika. Izrađuju razne sapune i kreme, te prehrambene proizvode: pašmansku kvasinu, aromatiziranu sol s lokalnim travama, aceto od smokve,  namaz od sira i bosiljka, te ljuti umak od čili papričica. Nositelji su oznake Hrvatski otočni proizvod za 20-ak različitih proizvoda.

 

Nakon posjeta OPG-a, predstavnici Općine Tkon Julijana Radović-Longin i Martina Rudić su ugostili članove LAG-a te prezentirali projekt Škraping i Hrvatski otočni proizvod. Manifestacija Škraping održava se od 2005. godine i predstavlja turističku promociju otoka Pašmana i općine Tkon. Cilj organizacije Sajma otočnih poizvoda je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. g.

 

Pri povratku u Biograd, uslijedio je posjet Poljoprivrednoj zadruzi „Maslino i vino“ koja se nalazi u Polači. Cilj zadruge je proizvodnja vrhunskih proizvoda kroz maslinarstvo (ekstra djevičanska maslinova ulja i stolne masline u različitim pripremama), vinogradarstvo (vrhunska i kvalitetna vina), te smokve i njihove prerađevine. Na imanju od 60 hektara, članove i zaposlenike LAG-a dočekao je Radoslav Bobanović, voditelj projekta MASVIN i predsjednik LAG LAURA. Nakon riječi dobrodošlice, Radoslav Bobanović je iznio svoja iskustva od osnivanja LAG-a te izrazio riječi podrške i sreće u daljnjem radu našeg LAG-a. Nakon razmjene iskustva u provedbi Lokalne razvojne strategije, uslijedila je predstavljanje rada Poljoprivredne zadruge s naglaskom na upornost i ustrajnost u radu i kvaliteti proizvoda. Predsjednik LAG-a LAURA iznio je svoja iskustva u osnivanju proizvođačke organizacije i ponudio pomoć našoj inicijativi za osnivanje proizvođačke organizacije. Nakon održane Skupštine LAG-a More 249 i ručka, slijedio je obilazak zadruge i degustacija proizvoda.

 

Cilj studijskog izleta bila je dobra prilika svim sudionicima da se međusobnim druženjem jača suradnja te primjerima dobre prakse u ruralnom području dobiju poticaj i  ideje za vlastite projekte.