Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Europski ruralni parlament - Venhorst, Nizozemska

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Ideja ruralnih parlamenata (RP) je krenula sa sjevera Europe. Šveđani su već 1989. organizirali svoj prvi, u zajedničkom nastojanju da spriječe depopulaciju ruralnih područja prenoseći potrebe i poruke ruralnog stanovništva nacionalnim donositeljima odluka. Pokret se vrlo brzo proširio i na ostatak Europe, a broj nacionalnih RP-a raste svake godine.

Svaki ruralni parlament, pa tako i Europski, je kontinuirani proces, dugotrajna kampanja u kojoj se izražava i sluša glas ruralnih stanovnika Europe; potiču njihove inicijative i akcije, u partnerstvu s civilnim društvom i vladama. Vrhunac kampanje je okupljanje ruralnih dionika na organiziranom događaju. Okupljanja se u pravilu održavaju svake dvije godine, a glavna im je značajka poticanje sudioničke demokracije ruralnih dionika. HMRR je glavni organizator i pokretač Hrvatskog RP-a. Prvi je održan 2015. u Baranji, a drugi 2017. u Međimurju. 

Treći Europski ruralni parlament održan je 18.-21. listopada 2017. u nizozemskoj provinciji Sjeverni Brabant. Uz gore navedene europske mreže, organizaciju na lokalnoj razini preuzela je Nacionalna organizacija malih gradova Nizozemske s provincijskim partnerima - Organizacija malih gradova provincije Sjeverni Brabant. Domaćin najvećeg dijela aktivnosti bilo je selo Venhorst, a nekoliko susjednih općina ugostilo je sudionike na raznim posjetima primjerima dobre prakse. 

 

Na RP-u je sudjelovalo oko 250 sudionika iz 40-ak europskih zemalja. Hrvatsku delegaciju činili su: Albert Varga, Julia Bakota (HMRR), Meri Krnić, Maja Barešić (LAG More 249), Vedrana Mikić i Alen Hrustić (Ministarstvo poljoprivrede).

Program četverodnevnog događaja je bio raznolike metodologije - radionice u grupama od 10-ak sudionika, plenarne sjednice, radni izleti, druženje s lokalnom zajednicom, prezentiranje ideja i inicijativa te konačno, glasanje za usvajanje Deklaracije iz Venhorsta te potvrđivanje amandmana Europskog ruralnog manifesta usvojenog dvije godine ranije, na 2. Europskom RP-u.

Zadovoljstvo je bilo sudjelovati u svim temama RP-a, podijeliti vlastita iskustva i saznati kako se različite zemlje nose s izazovima ruralnih područja poput animiranja zajednice na vlastite inicijative, pokretanja lokalne ekonomije, integracije migranata i sl. Tema je bilo napretek pa se tako nekada mogla primijetiti različita razina kvalitete moderiranja i iznošenja dijelova programa. Također, lako se dalo primijetiti kako je većina nacionalnih delegacija ipak imala problema s pronalaskom mladih sudionika, pa je tako hrvatska bila jedna od najmlađih, s čim se možemo ponositi!

 

Venhorst je opravdao svoju ulogu domaćina najvećeg događaja civilne ruralne Europe - sagrađen prije 80-ak godina na potpuno močvarnom tlu, sada broji 1.700 stanovnika, od kojih najviše vole istaknuti svojih 200 osnovnoškolaca. Oko trga u centru sela nalaze se društveni dom, škola, trgovina, crkva i kavana. Ostatak sela čine kuće, životinjske farme i kultivirane površine.

Trgovina je u vlasništvu zadruge od oko 130 članova i funkcionira zahvaljujući 40-ak volontera. Poljoprivredni i stočarski proizvođači svoje proizvode direktno plasiraju velikim tržnim centrima, stoga trgovina radi zahvaljujući isključivo volonterima koji osobno preuzimaju manje narudžbe hrane i potrepština, te obavljaju druge poslove u trgovini.

Crkvu posjećuju još samo stariji mještani, što je slučaj s većinom crkava u provinciji, i cijela je radionica bila posvećena promišljanju o budućoj namjeni prostora koja bi bila društveno i ekonomski smislena.

Zahvaljujući divnim volonterima (uglavnom umirovljenicima) i brojnim obiteljima mještana koje su ugostile sudionike Europskog RP-a u svojim domovima, osjećali smo se kao kod kuće. Pokazali su nam kako zajednica može djelovati!

 

Pročitajte cijeli članak na HMRR stranici .