Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljuje dva natječaja za sufinanciranje

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Fond će 4. prosinca 2019. godine objaviti dva nova natječaja za sufinanciranje vrijedna 10,8 mil. kn - prvi je namijenjen javnim ustanovama za poticanje projekata korištenja obnovljivih izvora energije, a drugi udrugama za projekte ponovne uporabe ili čišćenja podmorja.

 

Istaknuto je kako javne ustanove često imaju zastarjele i neučinkovite sustave grijanja te je cilj potaknuti rekonstrukciju kotlovnica koje bi umjesto energenata poput lož ulja trebale koristiti lokalno dostupne obnovljive izvore energije. S ukupno 10 milijuna kuna Fond će sufinancirati sustave koji uključuju kotlove na biomasu, dizalice topline, sunčane toplinske pretvarače te sustave za proizvodnju električne energije uz pomoć fotonaponskih modula.

 

Ustanove za jedan ili više sustava na jednom ili više objekata mogu dobiti sufinanciranje od 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji, a najviše do pola milijuna kuna. U Fondu očekuju da će uštede biti značajne, a provedba tih projekata će utjecati pozitivno i na okoliš u neposrednom okruženju tih zgrada.

 

Što se tiče zaštite okoliša, u Fondu ističu kako je uvijek aktualno pitanje otpada, a osim lokalnih komunalnih društava, bitnu ulogu u akcijama osvještavanja građana imaju organizacije civilnog društva, odnosno udruge. Fond je stoga i ove godine osigurao bespovratna sredstva za projekte ponovne uporabe te čišćenja morskog dna.

 

Prošle godine je odobreno sufinanciranje za 28 projekata, koji su se pokazali izuzetno zanimljivima i imali su odličan odaziv građana u svim akcijama. Cilj je da se građani što više uključe u ovakve teme, kako bi ih potaknuli da razmisle o količini stvari koje koriste i o njihovoj prenamjeni, a onda i o važnosti pravilnog odlaganja svega što im više nije potrebno.

 

Najmanji iznos sufinanciranja po pojedinom projektu je 20.000 kuna, dok je maksimalan iznos 60.000 kuna. Za provedbu programa ukupno je osigurano 800.000 kuna.

 

Više informacija o pozivima, kao i vodiči za uspješnu prijavu, mogu se pronaći na linku - http://www.fzoeu.hr/hr/obavijesti/

 

Za više informacija pogledajte link.