Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Izmjene u proizvodno vezanim potporama i potporama za iznimno osjetljive sektore

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

Ministarstvo poljoprivrede je temeljem analize dosadašnje provedbe programa i provedenog savjetovanja s javnošću, kao i dijaloga sa sektorskim komorama te udrugama i predstavnicima proizvođača, predložilo izmjene uvjeta prihvatljivosti za postojeće proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu. Cilj predloženih izmjena je povećanje učinkovitosti proizvodnje u pojedinim sektorima te osiguravanje samodostatnosti i prehrambene sigurnosti.

 

O kojim je izmjenama u proizvodno vezanim potporama (PVP) i u Programu državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi riječ, pogledajte na poveznici https://www.apprrr.hr/izmjene-u-proizvodno-vezanim-potporama-i-potporama-za-iznimno-osjetljive-sektore/

 

Cilj proizvodno vezanih potpora je očuvati razinu proizvodnje u odabranim sektorima, koji su važni zbog gospodarskih i socijalnih razloga, te održati razinu dohotka poljoprivrednika. Za provedbu proizvodno vezane potpore osigurano je svake godine 15% ukupne financijske omotnice Programa izravnih plaćanja.

 

Cilj Programa potpore za iznimno osjetljive sektore je unaprjeđenje uzgoja u sektoru mliječnog govedarstva i svinjogojstva, unaprjeđenje proizvodnje duhana i maslinovog ulja te očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja. Za provedbu Programa planirana su financijska sredstva u ukupnom iznosu od 121 milijun kuna, od čega je maksimalni predviđeni iznos omotnice za potporu uzgoja mliječnih krava 51 milijun kuna, za uzgoj rasplodnih krmača 18 milijuna kuna, duhana 42 milijuna kuna, maslinovog ulja 8,5 milijuna kuna te za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja milijun kuna. Korisnici potpora Programa odnose se na poljoprivrednike upisane u Upisnik poljoprivrednika, poljoprivredne površine upisane u ARKOD sustav te propisno označena i evidentirana grla u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ).


 
Kako bi poljoprivrednici na vrijeme bili upoznati s novim uvjetima i obvezama za 2021. godinu, sve informacije te tablice minimalne količine voća i povrća za PVP mogu pronaći na poveznici, a dodatne informacije o izravnoj potpori putem e-maila izravna.potpora@mps.hr

 

Izvor: apprrr.hr