Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Kreće natječaj za djecu i mlade: Reciklasičari - za ljepšu našu!

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Fond u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša pokreće ekološki edukativno-glazbeni natječaj za djecu i mlade pod nazivom „Reciklasičari - za ljepšu našu!“. Pozvane su sve škole Republike Hrvatske da se uključe u natječaj prijavama svojih kreativnih radova.

 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike pokreće ekološki edukativno-glazbeni natječaj za djecu i mlade pod nazivom „Reciklasičari za ljepšu našu“, Natječaj se otvara u danas 23. travnja 2018. i  traje do 28. svibnja 2018. godine. Pozvane su sve škole Republike Hrvatske da se uključe u natječaj prijavama svojih kreativnih radova.

Ove godine Fond je pripremio posebno kreativan zadatak za sve natjecatelje. Riječ je o izradi glazbenih instrumenata od različitih vrsta otpada: papira, stakla, metala, plastike, tekstila i ostalog.

 

„Natječaj se provodi kao jedna od aktivnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, s ciljem edukacije djece i mladih o važnosti očuvanja prirode, recikliranja i pravilnog postupanja s otpadom. Sudjelovanjem u natječaju djeca i mladi otkrivaju kolike mogućnosti u sebi kriju stari ili odbačeni predmeti te ujedno razvijaju kreativne sposobnosti. Time ih želimo potaknuti da otkriju mogućnosti osobnog doprinosa u sprječavanju nepotrebnog stvaranja otpada. Stvarajući glazbu, a ne otpad, naši budući reciklasičari doprinijet će očuvanju prirode na vrlo kreativan način“ – istaknuo je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ističe važnost kontinuirane edukacije te smatra da ona treba početi od najranije vrtićke dobi. Upravo su djeca često najglasniji promotori ekoloških akcija te usvojena znanja prenose na svoje roditelje. Na taj način utječu na promjene navika u kućanstvima. Tijekom ove godine želimo gradovima i općinama osigurati kvalitetnu infrastrukturu za sustavno gospodarenje otpadom, no paralelno s tim Fond i Ministarstvo intenzivno provode i razne edukativne akcije i kampanje. Želimo poslati jasnu poruku da "OTPADA NIJE ZA BACIT!" i da ga treba zbrinjavati na ekološki održiv način.", istaknuo je ministar Ćorić.

 

Na mrežnoj stranici natječaja www.reciklasicari.zaljepsunasu.hr nastavnici i profesori mogu prijaviti rad skupine učenika ili razreda sukladno kategoriji kojoj pripadaju djeca nižih razreda osnovnih škola (od 1. – 4. razreda), djeca viših razreda osnovnih škola (od 5. – 8. razreda) i srednjoškolci.

„Svim budućim reciklasičarima želim puno sreće i da svoje kreativne ideje pretoče u odličnu glazbu. Poput prošlogodišnjeg iznimno uspješnog natječaja Otpad odvoji i nagradu osvoji, i ove godine se veselimo vidjeti radove, od kojih ćemo one najbolje i nagraditi“ – zaključio je Ponoš.

 

 Proglašenje pobjednika natječaja objavit će se na Dan zaštite okoliša 5.6.2018. na mrežnoj stranici natječaja www.reciklasicari.zaljepsunasu.hr

 

Preuzeto sa WEB-a fozeu.hr