Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

LAG MORE 249 ugostio predstavnike gruzijskog LAG-a KHULO

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U petak 11.05. i subotu 12.05. imali smo čast ugostiti predstavnike novoosnovane Lokalne akcijske grupe iz Gruzije. Posjet je organiziran u okviru projekta Promicanje ruralnog razvoja i diversifikacije u općini Khulo. Navedeni projekt provodi se u partnerstvu Caritas Češka, Hrvatske mreže za ruralni razvoj i PCM Istraživačkog centra Gruzija s ciljem poboljšanja uvjeta zapošljivosti i življenja u općini Khulo putem diversifikacije ruralne ekonomije.

 

U prostorijama Kuće dalmatinskog pršuta „ROCA“, stručna suradnica Maja Barešić je u ime LAG-a More 249 pozdravila prisutne. Predstavnike novoosnovanog LAG-a najviše je zanimala natječajna procedura, na koji način se naš LAG financira, koje projekte smo provodili i koje projekte provodimo te kakav odnos imamo s lokalnom zajednicom, našim članovima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Najviše ih je zainteresirala mogućnost uključivanja u programe odnosno projekte ERASMUS+. Gruzija u ovom programu može sudjelovati kao partnerska država u susjedstvu EU. Članovi LAG-a Khulo odlučili su da će pri povratku kući istražiti njihove mogućnosti za ovaj program,  a mi ćemo ih ukoliko bude moguće uključiti u jedan od naših budućih ERASMUS+ projekata.

 

Kako bismo im pokazali na koji način surađujemo s našim članovima, u subotu 12.05. odveli smo ih u posjet Općini Tisno-Muzeju betinske drvene brodogradnje, te Općini Murter-Kornati i Udruzi Argonauta. U Muzeju betinske drvene brodogradnje nas je dočela kustosica Sandra Barešin, koja je predstavila veliko kulturno nasljeđe Betinjana i njihovog umijeća brodogradnje i  običaja koji se čuvaju u Muzeju. Prilikom obilaska najpoznatije gajete Cicibele, posjetitelji su imali priliku upoznati gospodina Đenka Šandrića koji je slučajno naišao i koji je kroz priču oduševio naše goste. Naime, gospodin Đenko je bio pomorac koji je nekoliko puta bio na gruzijskoj obali.

Sretni što su susreli osobu koja poznaje njihovu državu napustili su Betinu i krenuli u studijski posjet arheološkom nalazištu Colentum. Na Colentumu je Luka Ježina u ime Općine Murter-Kornati pozdravio okupljene i predstavio im tijek razvoja Colentuma-kako je od male građanske inicijative od strane udruge potaknut razvoj lokaliteta i stvaranje velikog projekta Arheološko- rekreacijskog parka Colentum pod vodstvom općine.
Sanja Tabori iz udruge Argonauta predstavila je aktivnosti i projekte koje udruga provodi, a tiču se ovog lokaliteta. Na vidikovcu Sv. Roka okupljenima je ukratko predstavljen otok Murter i njegova okolica, a zatim im je predstavljen niz projekata udruge Argonauta koji se temelje na kulturnoj i prirodnoj baštini otoka Murtera.  Za kraj, grupa je posjetila Zavičajnu zbirku koju je Marko Mudronja Rebac darovao Općini Murter- Kornati i na temelju koje se planiraju i provode projekti u suradnji udruge Argonauta, Općine Murter- Kornati, Turističke zajednice Općine Murter- Kornati i obitelji Marka Mudronje Repca.

 

Zahvaljujemo se još jednom Hrvatskoj mreži za ruralni razvoj koja je prepoznala potencijal našeg LAG-a, a prisutnima na aktivnom sudjelovanju  i željom za uspjehom u daljnjem radu!