Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Obavijest o provedbi izvanredne mjere pomoći malim mljekarama

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (u daljnjem tekstu Odluka). Odluka je stupila na snagu danom donošenja.


Mjera je usmjerena na pomoć malim mljekarama koji su naročito bili pogođeni nemogućnošću plasiranja vlastitih proizvoda uslijed trajanja Odluke o mjeri obustave rada tržnica i svih objekata u sustavu tržnica u kojima se obavljaju druge djelatnosti, budući da značajan dio svojih proizvoda plasiraju upravo putem tržnica, odnosno u trgovinama u sklopu tih tržnica. Mjera predviđa povlačenje s tržišta i otkup mliječnih proizvoda od malih mljekara poput svježeg sira, vrhnja i fermentiranog mlijeka. Otkupljeni proizvodi će se podijeliti posrednicima u lancu doniranja hrane registriranim u Registru posrednika u doniranju hrane Ministarstva poljoprivrede, kao i bolničkim ustanovama, centrima i ustanovama socijalne skrbi.


Ovom obavijesti, u svrhu provedbe Odluke daju se na znanje i pojašnjavaju se ciljevi ove Odluke, prihvatljivi korisnici financijske pomoći, prihvatljivi proizvodi za mjeru povlačenja s tržišta i besplatnu distribuciju, kao i prihvatljive količine, financijski iznos pomoći po pojedinom korisniku, prihvatljivi primatelji mliječnih proizvoda za besplatnu distribuciju, financijska sredstva za provedbu Odluke te način podnošenja zahtjeva za ostvarivanje financijske pomoći, kao i donošenje odluka o isplati financijske pomoći.

 

Prihvatljivi korisnici za dodjelu pomoći
Prihvatljivi korisnici su male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka. U Prilogu 1 ove Obavijesti nalazi se popis malih mljekara koje mogu koristiti mjeru pomoći temeljenu na Odluci.

 

Za više informacija o mjerama pomoći, pogledajte poveznicu.