Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen 1970. g. u SAD-u s ciljem buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaju čovjeka na prirodu. Sve učestalijim ekološkim krizama, a jačanjem svijesti pojedinaca i organizacija civilnog sektora u zemljama diljem svijeta, Ujedinjeni narodi 2009. g. proglasili su 22. travnja Međunarodnim danom majke Zemlje. 

 

Tako se već više od 50 godina u mnogim zemljama diljem svijeta na taj dan želi skrenuti pažnja na jačanje svijesti prema prirodnom okruženju, negativnom utjecaju čovjeka na klimatske promjene te potaknuti na stvaranje boljeg okruženja stvarajući ravnotežu između gospodarskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva.

 

Što svaki pojedinac i lokalna zajednica mogu učiniti da doprinesu boljem stanju u našem okolišu? Potrebno je shvatiti da su klimatske promjene i ono što se događa u okolišu posljedica društva i ekonomije. Pri tome je važno napomenuti da nije bitno samo očistiti prirodu, rijeke, mora, već je važno da se upitamo zašto se zagađuje okoliš i kako da djelujemo na sprječavanje posljedica ekonomije i utječemo na našu osviještenost. Djelovati znači utjecati na jačanje svijesti ljudi kako bi posljedice na okoliš i klimatske promjene bile manje, jer sve oko nas je povezano i svatko od nas može utjecati na promjene u lokalnoj zajednici te izvući dobrobit od koje svi imaju korist. Kada to shvatimo, tada ćemo razumjeti i što je ekološki otisak, zašto je on važan i kako ga možemo smanjiti.

 

Pa krenimo s objašnjenjem. Ekološki otisak mjeri našu potrošnju resursa na planetu, odnosno koliko svakome od nas treba površine da bi zadovoljili svoje potrebe. Potrošnja resursa odnosi se na naše potrebe u hrani, kretanju i mobilnosti, energiji, objektu u kojem stanujemo, radimo i uređajima koje koristimo. Što više obradive površine i prostora (globalnih hektara - gha) koristimo za vlastite potrebe, ekološki otisak je veći, što znači da trošimo više nego što priroda može osigurati, proizvesti i apsorbirati. Svaki pojedinac na svijetu ima na raspolaganju 1,6 gha, a prosječni otisak po čovjeku iznosi 2,7 gha iz čega proizlazi da se u odnosu na prirodu stalno zadužujemo. I time dolazimo do pojma ekološkog duga, odnosno potrošnje prirodnih resursa koje planet može proizvesti u jednoj godini. Unutar proračuna resursa planete bili smo do 1970-te kada je Dan ekološkog duga bio 23. prosinca, a 1980-te smo u ekološki dug ušli 13. listopada, dok smo 2019-te u dug ušli 29. srpnja. U ekološki dug smo 2020-te zbog pandemije ušli nešto kasnije nego prethodne godine, a to je 22. kolovoza. Zaključak: industrijalizacijom i stavljanjem ekonomije u prvi plan, u ekološki dug ćemo ulaziti sve brže. Slogan ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je “Invest in our Planet!“ čime se želi utjecati na vodeće svjetske proizvođače da se okrenu održivoj proizvodnji i vode računa o resursima. Time dolazimo i do pitanja „Što ćemo ostaviti našim potomcima?“, jer svi bi trebali razmisliti o izreci indijanskog poglavice da „Zemlju nismo naslijedili od naših predaka već smo je posudili od potomaka“. I nemamo drugu planetu Zemlju.

 

Ove godine obilježavanju Dana planeta Zemlje pridružuje se i Lokalna akcijska grupa “More 249“ s pitanjem “Nećete vrećicu?“, a upravo potaknuti učestalim pitanjima od strane trgovaca kada odbijete uzeti plastičnu vrećicu. NE, ne želimo plastičnu vrećicu jer ona se razgrađuje 100 godina i ispušta otrovne kemikalije koje završe u moru, rijekama, jezerima! Reciklirajte i prenamijenite stvari!

 

LAG “More 249“ će poradi najave loše vremenske prognoze na sam Dan planeta Zemlje, odgoditi planirane aktivnosti i obilježiti ga u četvrtak, 28. travnja. Naše aktivnosti bit će usmjerene na poruke kako smanjiti ekološki otisak: jedi lokalno, jedi sezonsko, kupuj od lokalnog proizvođača, recikliraj, prenamjeni, ne kupuj nepotrebno, bicikliraj, hodaj! Podijelit ćemo platnene vrećice onima koji donesu 5 plastičnih boca i time pokažu svoju svjesnost i brigu za okoliš. Obilježavanju Dana planeta Zemlje odazvale su se i Osnovna škola Vodice te Osnovna škola “Čista Velika“ s kojima LAG surađuje na ekološkim projektima, a čiji su učenici svoj doprinos dali izradom likovnih radova na temu „Planet Zemlja – kako je vidimo i kako možemo djelovati“. Događaju se pridružuje i BBK Orlov krug s kojim ćemo poslati poruku da bicikliranjem i pješačenjem pridonosimo čišćem okolišu, ali i vlastitom zdravlju.

 

I na kraju: brigom o okolišu, edukacijom, djelovanjem u vlastitom kućanstvu te lokalnoj zajednici možemo dovesti do pozitivnih promjena i utjecati na jačanje svijesti o brizi za okoliš koji nas okružuje, a rezultat će biti opće dobro za sve!

 

 

Izvor: LAG More 249

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249