Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Održana radionica PROIZVOĐAČKA ORGANIZACIJA

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Jučer 11.12.2017. je u Šibeniku, u organizaciji LAG MORE 249 i LAG KRKA održana radionica s temom PROIZVOĐAČKA ORGANIZACIJA. 

Zainteresiranim pojedincima, organizacijama i predstavnicima JLS-a prezentirane su prednosti i mogućnosti takvog načina udruživanja. 

 

Ministarstvo poljoprivrede do sada je priznalo deset proizvođačkih organizacija (PO) - tri u sektoru voća i povrća, tri u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, jednu u sektoru žitarica, jednu u sektoru svinjetine, jednu u sektoru govedine i teletine i jednu u sektoru pčelarskih proizvoda.

 

Tijekom pet godina provedbe poslovnog plana, proizvođačke organizacije mogu dobiti potporu za početak rada bilo iz državnog proračuna Republike Hrvatske, bilo iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu do 500.000 eura, odnosno do 100.000 eura godišnje. Iznos potpore iz državnog proračuna Republike Hrvatske određuje se na temelju planiranih troškova iz poslovnog plana, dok se iznos potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj određuje na temelju vrijednosti utržene proizvodnje proizvođačke organizacije (10 % od vrijednosti utržene proizvodnje u 1. godini, 9 % u 2. godini, 8 % u 3. godini, 7 % u 4. godini i 6 % u 5. godini).

 

Proizvođačke organizacije osnivaju se u cilju osnaživanja pregovaračke moći primarnih poljoprivrednih proizvođača koji članstvom u proizvođačkoj organizaciji dobivaju određenu dozu stabilnosti i sigurnosti plasmana svojih proizvoda. Na taj način poljoprivrednik se može posvetiti primarnoj proizvodnji, a marketing i plasman proizvoda prepušta proizvođačkoj organizaciji. U današnjim uvjetima poslovanja to je velika prednost jer nitko ne može biti podjednako dobar i proizvođač i trgovac.