Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Održane radionice izrade kalendara sadnje i hotela za kukce u OŠ Čista Velika

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

 

U okviru seta edukativnih radionica “Biljni svijet i održivi razvoj“ u Osnovnoj školi “Čista Velika“ odražene su radionice izrade kalendara sadnje i hotela za kukce. Radionice su provedene nakon radionica recikliranja, o važnosti sjemena i održivom razvoju. Cilj je bio da se znanja, vještine i iskustva stečena u prethodnim radionicama primjene prilikom izrade kalendara sadnje i hotela za kukce. Na taj su način učenici mogli bolje percipirati važnost brige za prirodu i okoliš koji ih okružuje.

 

Radionica izrade kalendara sadnje namijenjena učenicima održana je 30. ožujka 2022. g. kada smo odigrali adaptaciju poznate igre dan-noć, ali s refleksijom na vrt. Kroz pet krugova, saznali smo koji su to nametnici koji napadaju neko voće ili povrće, zašto je potrebno u vrtu imati razne kulture i još jednom potvrdili važnost konzumiranja raznolike hrane.

 

Nakon odigrane igre posvetili smo se izradi kalendara sadnje - učenici su izrezali 34 prikaza kultura, obojali ih te postavili na kalendar prema mjesecima sadnje. Kalendar smo postavili na pluto ploču te se dogovorili da se u narednim razdobljima popunjava s drugim kulturama s ciljem da znanje koje su stekli tijekom radionice prenose i na one učenike koji nisu direktno uključeni u provedbu projekta.

 

Kao zadnja aktivnost bila je izrada kalupa koji su sadržavali smjesu od salveta i sjemenki. Nakon što se salvete s pet različitih vrsta sjemenki  osuše, moći će se prema razdoblju sadnje staviti u zemlju u školskom vrtu, a učenici će moći pratiti njihov napredak i tako postati mali istraživači. Ovom aktivnošću učenici su se mogli upoznati s izgledom sjemenki (npr. sjemenke mrkve nisu narančaste boje), vizualno i taktilno. Učenici su napisali i kratku poruku upućenu prirodi (Hvala prirodi na čistom zraku i na divnim plodovima!, Hvala prirodi što nam daješ hrane!, Hvala ti prirodo na lijepi darovima!, itd.), a na koju će se postaviti i osušena smjesa salvete i sjemenki. Kroz radionicu smo razgovarali o hrani, njezinoj važnosti, poljoprivrednicima i činjenici da je kalendar sadnje dobar pokazatelj sezonske hrane i njezine raznolikosti!

 

5. travnja 2022. održali smo posljednji dio u okviru edukativnog seta ”Biljni svijet i održivi razvoj”, a to je izrada “hotela za kukce”. Aktivnosti smo započeli energizerom koji je uključivao znakovni jezik. Cilj aktivnosti bio je prenijeti poruku do prvog u redu, ali tim osvijestiti postojanje osoba koje u komunikaciji koriste znakovni jezik. Inkluzija kao pojam podrazumijeva rješavanje problema isključenosti te ne bi trebao ostati samo kao spomen već smo aktivnošću pokušali osvijestiti važnost uključivanja svih u zajednicu!

 

Nastavili smo s glavnim dijelom aktivnosti, a to je izrada oslikanog hotela za kukce koji će krasiti školski vrt i postati privlačno mjesto za male oprašivače i vrlo bitna živa bića u našem ekosustavu. Uz hotel, kreirali smo i stablo s pozitivnim stavovima prema prirodi, ali i preporukama i strahovima. Kroz radionicu učenici su još jednom pokazali da razumijevaju važnost brige za okolišem te samoinicijativno sakupljali otpad

 

Na kraju smo evaluirali radionicu/radionice i kroz ruku - svaki prst označava stav prema onome što smo radili i naučili (dodali smo i prema prirodi) - je li bilo dobro, imamo li kakve preporuke, što nije bilo dobro i sl. Ono što smo zaključili kroz rad s učenicima je da kreativnih i neformalnih metoda treba biti u što većem broju, kako kroz izvannastavne aktivnosti, tako i unutar formalnog obrazovanja! Aktivnosti trebaju biti na otvorenom i uključivati mnogo kretanja i praktičnog djelovanja! Kreativnost, kritičko razmišljanje, razvoj motoričkih vještina, osjetilna i taktilna percepcija praktičnom primjenom izazivaju oduševljenje učenika te potiču želju za budućim djelovanjima i vlastitim radovima usmjerenim na brigu o prirodi. Učenici trebaju uvijek biti glavnim akterima aktivnosti i na taj način verbalizirati svoje stavove, razmišljanja i djelovanja!

 

Do sljedećih aktivnosti, kada ćemo pažnju posvetiti izradi eko senzomotoričkog vrta, pratite nas i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena i web stranici LAG-a “More 249“.

 

Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena“ je proširiti znanje o biljnom svijetu kod djece školske dobi i utjecati na svijest o zaštiti okoliša kroz različite aktivnosti, dok su specifični ciljevi projekta educirati djecu i mlade o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potaknuti na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša kako bi postali aktivni građani i promotori održivosti u lokalnoj zajednici.

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola “Čista Velika”, Udruga Argonauta, Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 91.840,96 kn, a ukupna vrijednost projekta je 103.740,96 kn. Provedba projekta započela je 8. studenog 2021. godine i traje do 30. lipnja 2022. godine.

 

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249